latinica  ћирилица
23/09/2017 |  16:15 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Јахорина ФФ: Најбољи филм "Постоји разлог због којег ти то не можеш"

Гран при 11. Међународног фестивала еколошког и туристичког филма Јахорина филм фестивал који је данас затворен у Палама, добио је филм "Постоји разлог због којег ти то не можеш" Александра Бундала из БиХ.
Пале- Награђени аутори На Јахорина филм фестивалу - Фото: СРНА
Пале- Награђени аутори На Јахорина филм фестивалуФото: СРНА

Бундало је рекао да филм говори о позитивној, хуманој причи о пријатељству између лица са инвалидитетом и рушењу баријера, те да код њих улива самопоуздање. Истакао је да му ова награда даје велико самопоуздање и да филм има свој даљи фестивалски живот.

На Фестивалу су додијељене награде Златни Јавор за најбољи документарни филм, експериментални филм, студентски филм, анимирани филм, кратки играни филм, еколошки филм, туристички филм, документарни ТВ филм и најбољи филм из БиХ.

Награду Златни Јавор за најбољи регионални документарни филм у међународној конкуренцији припао је филму "Усамљени пут" аутора Мохамеда Реза Хафезија из Ирана, а за најбољи филм из БиХ проглашена је "Посљедња вечера" Бранка Лазића.

За најбољи регионални анимирани филм Златни Јавор добила је "Црвенкапица" хрватског аутора Данијела Жежеља, док је иста награда у међународној конкуренцији припала Сеједу М. Табатабаеи из Ирана за "Лаки поглед".

Награда за најбољи регионални студентски филм додијељена је Амару Спахићу из БиХ за филм "Човјек челичне воље", док је иста награда у међународној конкуренцији додијељена филму "Само ријечи", чији је аутор Илиа Антоненко из Русије.

Филму "Соба", чији је аутор Чонг Минг из Кине, проглашен је за најбољи експериментални филм у међународној конкуренцији.

Најбољи документарни ТВ филм у регионалној конкуренцији је филм "Испод храста" Слободана Симајловића из Србије, док је најбољи у међународној конкуренцији филм "Маестро у потрази за последњом музиком" француског аутора Александре Валенти.

Златни јавор у категорији кратки играни филм у регионалној и међународној конкуренцији припали су филмовима "На граници" Лаурена Роја из Србије и "Глас" аутора Дариуса Најафи Гола из Ирана.

Жири је за најбољи регионални еколошки филм прогласило филм "У име живота 1999" Бошка Савковића из Србије, док је Златни Јавор за најбољи еколошки филм у међународној конкуренцији додијељен филмском остварењу Ребеке Пановске из Швајцарске "Дивљи парк".

За најбољи регионални туристички филм проглашен је "Синемарт снимци из ваздуха" Славена Благшића из Хрватске, док је "Романса и дух Сицилије" Ђулијана Мекдонела из Италије био најбољи у међународној конкуренцији.

Директор Фестивала Мирко Деспић рекао је да је за фестивал стигло 987 филмова из 66 земаља, а да се у званичној селекцији борило 111 аутора из 36 земаља.

Члан жирија Миралем Зупчевић сматра да је приликом оцјењивања квалитета филмова значајан одабир тема којима су аутори жељели указати на дијелове друштвене свакодневнице. Објаснио је да су награде добили најквлитетнији филмови, те да је студентски филм добитник једаног таквог.

Професор и драмски умјетник из Источног Сарајева и члан жирија Љубо Божовић каже да му је драго што постоји овакав фестивал који напредује по броју учесника, те има велики значај када је ријеч о квалитету.

Дирекција фестивала додијелила је специјалне награде филмовима који су имали номинације жирија, а нису добили Златни Јавор. Те награде добили су филмови "Различитији богатији Словаци" Раде Рељића из Србије за изврстан приказ обичаја националних мањина у Војводини, "Колијевка" Радослава Станишића из Црне Горе за топао приказ улоге колијевке као етнолошког феномена, затим "Унутрашња мапирања" Стефани Лате Абдулаха и Емада Ахмада из Француске и Палестине за приказ апсурда подијељености између етничких група.

Специјалне награде припале су филмовима "Манастир Сент Флориан" италијанског аутора Адриана Ботаро за инзваредан приказ културне баштине Аустрије, "Шпага" Милана Пилиповића из БиХ за поучну причу о људској хуманости, "Мост" Марије Кесеровић из Словеније за маштовит приказ проблема одрастања, те "Госпође у најбољим годинама" Аните Панић из Србије за допринос женама трећег доба да пронађу нове циљеве у животу.

Јахорина филм фестивал, у сарадњи са фондовима за заштиту животне средине Републике Српске и Федерације БиХ, додијели су и годишње награде за најбољи еколошки пројекат у БиХ.

Фестивал је отворен је 20. септембра у Палама. Генерални покровитељ је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а пројекат су подржали и Савјет министара, Министарство трговине и туризма Републике Српске, фондови за заштиту животне средине Српске и ФБиХ, те општине Пале и Вишеград.

Медијски покровитељи манифестације су Новинска агенција Републике Српске, Радио-телевизија Републике Српске, Телевизија ОСМ и Јавни сервис БХРТ.

Извор: СРНА