latinica  ћирилица
22/09/2017 |  21:30 ⇒ 21:37 | Аутор: РТРС

Приједор: Одржано "Вече националних мањина"

Традиционална манифестација "Вече националних мањина" и ове године у Приједору је окупила чланове четири удружења националних мањина које живе на подручју града.
Приједор: Вече националних мањина - Фото: СРНА
Приједор: Вече националних мањинаФото: СРНА

Чланови удружења Чеха, Рома, Украјинаца и Словенаца су тринаести пут били у прилици да размијене искуства у настојањима да побољшају положај припадника својих народа у локалној заједници у којој живе и дијеле судбину осталих њених становника.

Предсједник Удружења Словенаца "Липа", домаћина овогодишњег дружења, Аленка Удуч рекла је да су осим дегустација приредили и краћи културно-умјетнички програм уз звуке традиционалног фолклора, али и модерније ритмове.

"У Приједору живи око 280 Словенаца. Познато је да је наша локална заједница прва у БиХ уврстила у буџет ставку за мањине, на што смо веома поносни. Наравно да увијек може боље, али смо задовољни оним што имамо", рекла је Удучева.

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер навео је да је ова манифестација само још један показатељ суживота у Приједору.

"Као кровној организацији и Удружењу од јавног интереса, мањине нам се обраћају са одређеним захтјевима, у неким срединама има и дискриминације, али то никако није случај са Приједором, који представља примјер позитивне праксе у Републици Српској и БиХ, када говоримо о односу према мањинским народима", истакао је Ровер.

Манифестацији је присуствовала и начелник градског Одјељења за друштвене дјелатности Моња Касаловић, која је навела да је локална власт поносна на чињеницу да је Приједор град различитости.

"Приједор има слуха за питања суживота, како конститутивних тако и мањинских народа. Град ће наставити да подржава рад удружења мањина, а ове године из градског буџета је за мањине издвојено близу 40.000 КМ", навела је Касаловићева.

Извор: СРНА