latinica  ћирилица
22/09/2017 |  18:16 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Србин који је први побиједио "Гугл" и "Јаху", поново против та два гиганта (ВИДЕО)

Србин који је први побиједио највеће свјетске интернет претраживаче "Гугл" и "Јаху", Милорад Тркуља, поново води судски поступак против та два гиганта.
Милорад Тркуља - Фото: РТРС
Милорад ТркуљаФото: РТРС

У тужбу је, овај пут, додао и компанију "Мајкрософт". Након што су му два пута исплатили одштету за нарушавања угледа, Тркуља се нада да ће епилог и овај пут бити у његову корист.

"Најјачи човек на планети који се усудио да тужи тако јаке, најјаче гиганте у историји свијета, Јаху и Гугл. То сам ја", каже Тркуља.

Овако се представља Србин из Аустралије, поријеклом из Кукуља код Српца, који је добио близу милион долара вриједне судске спорове против највећих свјетских интернет претраживача. Одлуку да тужи два америчка титана донио је након што га је резултат претраге његовог имена на интернету довео у везу са криминалним миљеом Мелбурна.

- То је мени неко пронашао и донео и рекао види. Сад кад неко нормалан то гледа, рећи ће, мора да буде један од њих, значи они су покушали да убију - додаје Тркуља.

А све је почело 2004. године када су му пуцали у леђа док је у Мелбурну ручао са мајком. Аустралијски медији овај случај повезали су са обрачунима банди и тако се његова фотографија нашла као резултат претраге највећих криминалаца. Након процедура доказивања да никада није починио ниједно кривично дјело, тужио је Гугл и Јаху. Због нарушеног угледа, 2012. године наплатио је 450 хиљада долара. 

"Двије и по године су они доводили најјаче адвокате свијета. Покушавали да убједе судије да то није ништа, да је то слика, да то нема ништа с тим и тако. Међутим, судија је рекао не. Кад сам побиједио, то је пало к'о атомска бомба", истакао је Тркуља.

Двије године послије наплатио је још 400 хиљада докара, када су се нагодили да случај ријеше ван суда. Међутим, прошле године утврђено је да се његове фотографије и даље повезују са криминалним миљеом. Имао je намјеру поново да их тужи, али га је адвокат одговорио. Ипак, на суд је отишао сам и сада очекује коначну пресуду. Не сумња у исход и поносно поручује:

"Тркуља – Америка, 3:0 за Тркуљу. Уствари, сад ће већ бити 6:0".