latinica  ћирилица
22/09/2017 |  14:19 ⇒ 14:25 | Аутор: РТРС

Ко су житељи најтрезнијег села?

Становници башкирског села Минзитарово /руска република Башкирија/ већ четири године воде трезвен и здрав живот, пошто је у том мјесту забрањена продаја алкохола и дуванских производа.
Забрањен алкохол (фото:nalepnice.rs) -
Забрањен алкохол (фото:nalepnice.rs)

Празницима пију само чај, а на локалним манифестацијама становници агитују за здрав начин живота.

На улазу у ово село налази се велики пано са натписом "Територија здравог начина живота", као подсјећање становицима и гостима да се ту не пије и не продаје алкохол.

Борба против пијанства у Минзитарову започета је 2013. године, када су локални посланици изгласали сопствени амандаман на закон о продаји алкохолних производа.

Сада је селу забрањена продаја алкохолних напитака и цигарета у пречнику од један километар од свих административних здања, школа и дома културе.

Локални становници кажу да су донијели закон с циљем васпитавања младог здравог покољења, јер је одраслог човјека тешко преваспитати. У овом селу се промовише спорт и сваке године организује форум здравља.

Бивши локални руководилац Иљхам Имајев, који је иницирао локални закон о забрани продаје алкохола, каже да у почетку нико није вјеровао у успјех.

"Ја сам био међу онима који културно пију, а сада уопште не пијем. У мојој породици се не пије, не пију ни сусједи, родбина. У нашем селу нема пијаних људи на улицама", каже Имајев.

У овом селу једино пиће може се наћи у приватној продавници, у којој кажу да имају пиво и вотку, али да нема потражње, наводи се у репортажи РИА "Новости"

Становник села Рамиљ Шаваљејев наводи да не воли да се сјећа дијела живота када је пио, и да му је све то у магли, али да је данас један од најпоштованијих људи у селу.

"Пио сам много, нисам могао да се зауставим. Да нисам престао, умро бих негдје крај ограде или бих се смрзао", присјећа се Рамиљ, који је престао да пије прије дест година, а прошле године је за вријеме копања кромпира симболично закопао посљедњу кутију цигарета.

Предсједник села Иљшат Мударисов не зна колико данас кошта вотка и тврди да му многи сељани долазе и захваљују за то што пропагира трезвеност.

"Што да трошим паре на отров, боље да купујем слаткише, кекс и бомбоне", додаје Мударисов.

Он наводи да су локални предузимачи и фармери чак спремни да строго казне своје раднике, па чак и да их отпусте, ако их ухвате да пију, али до сада није било таквих случајева, јер људи не желе да изгубе посао.

Сељани умјесто вотке пију изворску воду са оближњег извора и кажу да је чај са том водом укуснији и брже се кува.

Сеоски савјет често организује и окупљања на којима најмлађи могу чути старије како говоре о штетности алкохола, никотина и наркотика.

"Послије тих окупљања људи се просто стиде да пију и да ходају пијани улицом", напомиње Мударисов.

Старица Мадина Гимадејева каже да сви у селу воде здрав начин живота и да старији житељи радо помажу предсједнику села Мударисову. "Да нам је да га оженимо добром дјевојком", каже Гимадејева.

Сеоски савјет Уктејево, који обухвата пет села, међу којима је и Минзитарово, 2013. године је на републичком такмичењу добио награду "Тријезно село" и освојио 200.000 рубаља у конкуренцији од 80 села.

Извор: Срна