latinica  ћирилица
21/09/2017 |  16:27 | Аутор: РТРС

Скривање тајни исцрпљује наш ум

Током живота свако од нас је повјерио некоме своју велику тајну, док смо често пута и ми били ти којима су се тајне повјеравале.
 - Фото: blic.rs
Фото: blic.rs

Тајне није нимало лако чувати, без обзира на то колико се трудили.

Ново истраживање тврди да чување тајни није добро ни за ментално здравље. Скривање тајни доводи до пораста анксиозности код људи и представља исцрпљујуће искуство за ум.

Тим научника Универзитета Колумбија вршио је испитивање на узорку од 600 учесника и открио да је 96 одсто њих у том тренутку имало тајну, која је углавном била љубавне природе.

Учеснике су питали колико су пута у посљедњих мјесец дана били принуђени да сакрију тајну и колико често су мислили о њој. Оних који су о томе често размишљали, било их је дупло више од оних који нису. Тиме се показало да сама природа садржаја тајне која се чува није разлог проблема, већ то како се стање ума односи према информацији која на њега утиче.

Научници су закључили да размишљање о тајнама може да послужи као основа за даље истраживање на ову тему, са жељом да се нађе начин да се људима помогне и олакша суочавање са тајнама у будућности.

Извор: Агенције