latinica  ћирилица
20/09/2017 |  18:00 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Бејконова "Студија црвеног папе" процијењена на 60 милиона фунти

Процијењена на 60 милиона фунти, слика "Студија црвеног папе 1962. Друга верзија 1971", Франсиса Бејкона приказује погуреног поглавара цркве чије је безоблично тијело умотано у бијелу и ружичасту одору, а лице му је истакнуто црвеним носом пијанца.
Франсис Бејкон (Фото: via Prezi) -
Франсис Бејкон (Фото: via Prezi)

Ова студија великог боемског ирског сликара је настала 1971. године. Први пут изложена је у Паризу шест мјесеци пошто ју је Бејкон завршио, а сљедеће године приказана је у Дизелдорфу. Од тада ју је један приватни колекционар држао под кључем и није је ни излагао нити позајмљивао.

Слика ће 6. октобра бити понуђена на аукцији код Кристиза у Лондону у оквиру умјетничког сајма на који долазе колекционари из цијелог свијета.

Бејкон је насликао слику у најинтензивнијем тренутку свог живота. Наиме, био је у личној и у умјетничкој кризи.

Јуси Пулканен, директор Кристиза мисли да је Бејкон био на умјетничком и емотивном врхунцу када је насликао овај фуриозни "блади мери" коктел умјетничке амбиције и личне туге.

- Има нешто на овој слици што ми говори, "Насликаћу сјајну слику за ову иложбу, свог пољледњег папу, са мојом музом Џорџом на њој" - објашњава Пулканен.

Бејкон је доживео успјех, макар у умјетничком смислу. Изложба у Гран палеу у Паризу била је највећи тријумф његове каријере, који му је подигао углед до оног префињеног нивоа на којем се и данас налази. Пулканен каже да је њихова процјена да ће слика достићи 60 милиона фунти.

- То је мање од Бејконовог рекорда, 89,3 милиона за "Три студије Лусијана Фројда" али та сума може бити надмашена ако купце довољно узбуди интензивна комбинација естетике и људске драме на слици. Има све елементе које колекционари траже – оцијенио је Пулканен.

Извор: Блиц