latinica  ћирилица
20/09/2017 |  13:42 ⇒ 21:35 | Аутор: РТРС

Писци из Српске на 54. Београдском сусрету писаца

У Старом двору у Београду данас је свечано отворен 54. Београдски међународни сусрет писаца, који слови за једну од најзначајнијих и најтрајнијих књижевних манифестације на Балкану, а на којој ове године учествују 33 писца из 20 земаља, међу којима су и писци из Републике Српске.
Београдски међународни сусрет писаца - Фото: СРНА
Београдски међународни сусрет писацаФото: СРНА

Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић изјавио је да је веома важно за културу да се свјетски писци окупе у Београду, размијене искуства и упознају се кроз стваралаштво.

"Најважније је да ми који стварамо у Српској сваке године увјеравамо културну и књижевну јавност да у Српској живе писци који имају шта да понуде, не само Србији, већ и свијету, и да тамо књижевна елита није стварала само на почетку 20. вијека, већ ствара и данас", рекао је Бјелошевић.

Он је као посебно значајно истакао то да они који данас пишу у Српској стварају на свом српском језику и на ћириличном писму, без жеље да се додворају Западу, те тиме додатно бране Српску.

Члан Удружења књижевника Србије из Републике Српске Тихомир Несторовић нагласио је да су књижевни ствараоци из Српске изузетно повезани са колегама и Удружењима у Србији и да представљају "једну душу".

"Удружење књижевника Србије помно прати наше стваралаштво и помаже нам. Права су матица. Присутни су на свим нашим манифестацијама. Ми чланови Удружења писаца из Бијељине истовремено смо и чланови књижевне задруге `Вук Караџић` из Лознице и заједнички организујемо манифестацију `Филиповање`, рекао је Несторовић.

Предсједник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић, који је понаособ представио све учеснике, поручио је да сусрети ове врсте доприносе обогаћењу духовности, миру и значе виши цивилизацијски ниво живота.

Замјеник градоначелника Београда Андреја Младеновић оцијенио је да је Међународни сусрет писаца манифестација која је уврстила Београд у културну мапу свијета, те да ће стога град наставити да подржава и афирмише ове сусрете.

Непосредно пред отварање манифестације предсједници удружења књижевника Србије и Српске Радомир Андрић и Предраг Бјелошевић положили су вијенце на споменик великану српске књижевности Иви Андрићу на Андрићевом венцу.

Београдски међународни сусрет писаца трајаће до 23. септембра, а писци ће се, осим београдској публици, представити и публици у више градова Србије.

Извор: Срна