latinica  ћирилица
20/09/2017 |  08:02 | Аутор: РТРС

Данас отварање "Јахорина филм фестивала"

Свечаном церемонијом и пројекцијом најновијег филма прослављеног српског режисера Емира Кустурице "На млијечном путу" данас ће на Палама званично бити отворен 11. "Јахорина филм фестивал".
Јахорина филм фестивал - Фото: РТРС
Јахорина филм фестивалФото: РТРС

За учешће на 11. "Јахорина филм фестивалу", који ће трајати до 23. септембра, пријављено је 978 филмова из 66 земаља, од чега је у званични програм уврштено 111 филмова из 37 земаља, саопштено је из "Јахорина филм фестивала".

Највише филмова пристигло је из САД, Канаде, Француске, Италије, Велике Британије и Индије, а пројекције ће бити одржаване на Палама - у сали Културног центра и сали хотела "Дамис".

На фестивалу ће бити додијељене награде за најбољи кратки играни и најбољи документарни филм у регионалној и међународној селекцији одвојено, најбољи филм из БиХ и Гран-при "Јахорина филм фестивала" за најбољи филм.

Награде ће бити додијељене и за најбољи експериментални филм, студентски филм, затим еколошки, као и туристички филм.

Биће додијељене награде и за најбоље еколошке пројекте у БиХ, па је у сарадњи са ентитетским фондовима за заштиту животне средине од 12 приспјелих приједлога одабрано шест најбољих.

О наградама ће одлучивати петочлани жири на чијем је челу режисер из Београда Драгомир Зупанц, а чланови су професор на Академији сценских умјетности у Сарајеву Миралем Зупчевић, редовни професор и драмски умјетник из Источног Сарајева Љубо Божовић, универзитетски професор из Сарајева Бесим Спахић и режисер из Загреба Споменка Сарага.

Генерални покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а пројекат су подржали и Савјет министара, Министарство трговине и туризма Републике Српске, фондови за заштиту животне средине Српске и ФБиХ, те општина Пале.

У саопштењу се додаје да основни концепт "Јахорина филм фестивала" произилази из повољног геополитичког положаја БиХ, која се налази на раскрсници путева Истока и Запада.

Фестивал упућује представнике филмске индустрије и медије из цијелог свијета на најновију локалну продукцију, а представља нове квалитетне филмове из остатка свијета, па је због свог веома цијењеног програмског садржаја и јединствене атмосфере "Јахорина филм фестивал" постао кључни догађај за дистрибутере фестивалских програма, новинаре и филмске ствараоце.

"Јединствена и опуштена атмосфера на Палама увијек је пуна пријатних изненађења за госте у програмима који се одвијају и ван званичне конкуренције. Фестивал је отворен за јавност и познат је по томе што, захваљујући чињеници да се филмови приказују и на Телевизији `ОСМ` истовремено са приказивањем у пројекционим салама, има потенцијално највећи број гледалаца од свих фестивала на свијету", саопштено је из "Јахорина филм фетивала".

Овај фестивал једини у Републици Српској има Савјет гледалаца, који се окупља током и након завршеног издања Фестивала и помно прати одзив и коментаре на бројне анкете.

Извор: СРНА