latinica  ћирилица
15/09/2017 |  13:46 ⇒ 13:46 | Аутор: РТРС

На подручју добојске регије пораст броја обољелих од туберкулозе

Примаријус у добојској Болници "Свети апостол Лука" Неђо Митровић рекао је да је у посљедње три године добојска регија забиљежила пораст броја обољелих од туберкулозе, а као основне узрочнике наводи поплаве из 2014. године и лош материјални положај становништва.
Добој - ЈЗУ болница Свети апостол Лука - Фото: РТРС
Добој - ЈЗУ болница Свети апостол ЛукаФото: РТРС

Митровић је навео да је од поплава сваке године евидентирано до 11 новообољелих од туберкулозе и да највећи број долази са подручја града Добоја.

"У 2016. години имали смо 87 новооткривених обољелих, али ове године свега четири, па очекујемо стагнацију туберкулозе у наредном периоду", рекао је Митровић новинарима.

Он је истакао да су 2016. године обољела и три дјетета у узрасту од пет, 12 и 15 година, али да су излијечена јер је болест благоворемено откривена.

Митровић је подсјетио да туберкулоза "тражи" сиромашне средине, али и болести које доводе до пада имунитета, дијабетес и малигнитет, те погађа све старосне групе, од којих су најзаступљенија годишта старија од 65 година.

Он је истакао да је у 2013. години, захваљујући пројекту Развојног програма УН /УНДП/, у добојској Болници реновиран и одвојен одсјек за туберкулозу, који је дијагностички и кадровски спреман да одговори на захтјеве, додавши да за одговарајућу терапију надлежно министарство треба да набави одговарајуће реагенсе за лабораторије и АТЛ терапију.

Извор: СРНА