latinica  ћирилица
15/09/2017 |  10:13 ⇒ 10:14 | Аутор: РТРС

Тест крви који открива Алцхајмерову болест

Експериментални тест крви може са приличном прецизношћу да дијагностикује Алцхајмерову болести, најчешћи облик деменције, тврди се у студији објављеној у америчком Зборнику радова Националне академије наука.

Иако је још у фази испитивања, тест би једном могао да се користи како би се дијагностиковале друге дегенеративне болести мозга, и чак и благо когнитивно оштећење настало као посљедица повреде главе.

Истраживачи кажу да су коришћењем теста успјели да идентификују пацијенте са Алцхајмером са прецизношћу од 86 процената. Тестом је такође разликован Алцхајмер од деменције са Леви тијелима, врло сличног стања, са 90 одсто прецизности.

Прецизност овог теста знатно је већа од осталих, каже професор Френсис Мартин са Универзитета Централ Ланкашир, додајући да је у питању врло једноставан тест.

Данас постоји само један сигуран тест за Алцхајмерову болест: постхумно испитивање мозга.

Док је пацијент жив, дијагноза се успоставља на основу пажљивог прегледа свих симптома, као и на основу скенерског снимка мозга, али и менталног тестирања. Такав метод је је спор и скуп, тако да се стално развијају тестови који би олакшали успостављање дијагнозе у кратком времену.

Извор: Б92, недељник.рс