latinica  ћирилица
12/09/2017 |  10:38 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Научници: Скривају повезаност алкохола и карцинома

Научници оптужују индустрију алкохолних пића да лаже јавност у питањима која се односе на повезаност конзумирања алкохола и карцинома.
Алкохол (илустрација) -
Алкохол (илустрација)

Научници из лондонске Школе за хигијену и тропску медицину нападају медијске акције индустрије пића у којима се сакрива та веза и то пореде са настојањима индустрије дувана да порекне везу између пушења и настанка карцинома плућа.

Истражиоци из лондонске школе прегледали су веб-странице 28 организација широм свијета које представљају индустрију алкохола и закључили да већина изобличава или обмањује јавност у погледу доказа о вези карцинома и алкохола.

На тим страницама помињу се одређени здравствени проблеми повезани са конзумирањем алкохола, али не и карцином, нарочито дојке и дебелог цријева.

Научници посебно оптужују Међународно удружење корисника алкохола, са сједиштем у Вашингтону, за одговорност у вези са конзумирањем алкохолних пића, да обмањује јавност по питању ризика од обољевања од одређених врста карцинома.

У Великој Британији се само четири одсто случајева карцинома приписује конзумирању алкохола, наводе портали.

Ризик је веома мали за оне који конзумирају малу количину алкохола, али чињеница је да су информације о ризику које у јавност износе организације повезане са индустријом алкохола нетачне, упозоравају истраживачи.

Извор: СРНА