latinica  ћирилица
10/09/2017 |  11:49 ⇒ 11:53 | Аутор: РТРС

Џиновски портрет дјечака пркоси са зида између САД и Мексика

На зиду подигнутом на граници између САД и Мексика осванула је огромна фотографија дејчака који је приказан како се, са мексичке стране зида, придржава за ограду и извирује преко ње, стварајући утисак да би цијели зид могао да сруши као од шале.
Џиновски портрет дечака пркоси са зида између САД и Мексика - Фото: ТАНЈУГ
Џиновски портрет дечака пркоси са зида између САД и МексикаФото: ТАНЈУГ

Џиновски портрет дјечака, висок око 20 метара, дјело је француског умјетника који се потписује иницијалима Ј. Р, а његова сврха је да се подстакне дискусија о имиграцији, преноси АП.

Портрет се налази на забаченом дијелу зида у близини граничног прелаза Текате, око 64 километра југоисточно од Сан Дијега.

Са мексичке стране, читаве породице су похрлиле са оближњих брда како би се фотографисале поред овог умјетничког дјела, док је погранична патрола упозорила посјетиоце да ослободе пут за њихове патроле и да ништа не пребацују преко ограде.

Елмонд Давантес из Карлсбада у Калифорнији фотографисао је дечака са стране САД, уз коментар да ће то скренути пажњу на проблем имиграције на позитиван начин, док су људи махали једни другима са обје стране зида.

Француски умјетник заслужан за овај портрет већ је слична уметничка дјела постављао широм свеијта, од импровизованих насеља у Паризу до врхова зграда у Рио де Жанеиру, а већина његових новијих радова фокусирана је на имигранте.

Извор: РТС