latinica  ћирилица
09/09/2017 |  17:10 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Намирница која штити од рака, ублажава ПМС, топи килограме...

Јаја су јефтина намирница која се лако припрема. Једно јаје садржи само 72 калорије, а одлична су алтернатива за месо јер садрже велике количине протеина.
Јаја - Фото: РТРС
ЈајаФото: РТРС

Истраживања су потврдила да удвостручени унос протеина у комбинацији с вјежбањем подстиче 'топљење' масти, а не мишића. Процијењује се да једно велико јаје има око 6.4 грама протеина и малу количину угљених хидрата, па се јаја препоручују свима који желе да смршају.

Ову намирницу је најбоље јести за доручак јер су студије показале да људи који редовно доручкују јаја лакше мршаве од оних који дан започињу угљеним хидратима. Међутим, препоручује се да се конзумирају у умјереним количинама.

Ублажавају симптоме ПМС-а

Јаја успјешно ублажавају промјене расположења, па чак и склоност депресији током ПМС-а. Ови непријатни симптоми повезани су с недостатком гвожђа, а јаја су богата овим минералом, због чега поправљају расположење.

Чувају здравље у трудноћи

Јаја се посебно препоручују трудницама јер је жуманце богато колином, супстанцом која подстиче здрави раст и развој плода. Студије су такође показале да редовна конзумација смањује ризик од урођених мана. Осим колина, јаја садрже и фолну киселину и гвожђе, али треба водити рачуна о њиховој припреми. Важно је да су прије конзумације добро кувана или печена.

Смањују ризик од рака дојке

Истраживање у којем је учествовало 3.000 жена потврдило је да жене које редовно једу храну богату колином, као што су јаја, имају 24 одсто мањи ризик од развоја рака дојке.

Извор: Агенције