latinica  ћирилица
05/09/2017 |  20:01 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Од наскупље књиге на свијету направила тапете! (ФОТО/ВИДЕО)

Једна од најдрагоценијих књига на свијету могла је бити продата за седам милиона фунти, али је њена власница одлучила да је паметније да од ње направи тапете.
Једна од најдрагоцјенијих књига (фото:laguna.rs) -
Једна од најдрагоцјенијих књига (фото:laguna.rs)

Лејди Изабела Хертфорд је једноставно узела маказе и уништила драгоцјену књигу, за коју се сада вјерује да је била најскупља на свијету. То је урадила зато што је њеној вили било потребно преуређење.

Тврдоглава Изабела је то урадила још давне 1827. године. Наиме, она је искористила 28 фотографија из књиге "Птичје врсте Америке" како би од њих направила тапете инспирисане Кином за своју кинеску собу за цртање у замку у Лидсу.

Књигу је добила на поклон од свог љубавника, Принца од Велса, који је касније проглашен за краља, Џорџа Четвртог, са којим је имала дванаестогодишњу аферу.

Постоји само 119 примјерака ове књиге, а један од њих је продат за седам милиона долара на аукцији у Сотбију 2010. године.

Куратор изложбе Рејчел Конри описала је собу за цртање као изванредну, и додала да "декор чини просторију посебном, зато што је већи дио декорације и већину намјештаја бирала сама Лејди Хертфорд".

Извор: Агенције