latinica  ћирилица
03/09/2017 |  14:30 | Аутор: РТРС

Армстронгова торба продата за 1,8 милиона долара

Торба коју је амерички астронаут Нил Армстронг користио за доношење првих узорака Мјесечеве прашине на Земљу продата је на аукцији у Њујорку. Продаја је организована поводом 48. годишњице првог слијетања људске посаде на Мјесец.
Армстронгова торба продата на аукцији - Фото: AFP
Армстронгова торба продата на аукцијиФото: AFP

У аукцијској кући “Сотби“ Армстронгова торба продата купцу за милион и 800.000 долара. Торбу је купио послије телефонског позива и није желио да му се објелодани име. Торба је годинама стајала неоткривена у једној кутији у Свемирском центру “Џонсон“ у Хјустону.

“Оно што могу да вам у овом тренуку кажем јесте да је ријеч о приватном купцу из Америке. Био је то веома узбудљив тренутак за мене, мислим да је права особа дошла у посјед Армстронгове торбе јер цијени значај тог предмета“, истакла је Касандра Хетон, потпредсједница аукцијске куће “Сотби“.

“Та сума је била наша процјена. Ријеч је о предмету какав никада до сада нисмо продали. Због тога смо и предвидјели цијену од два до четири милиона долара. На крају, никада не знате како ће аукција проћи. Тржиште је то које одређује вриједност“, објаснила је Хетонова.

Армстронгова торба је величине 33 са 23 центиметра, названа је “Узорак који је донијет са Мјесеца“, а деценијама је била непозната. У једном тренутку је нестала из Свемирског центра у Хјустону, а пронађена је у гаражи дректора једног музеја у Канзасу.

Осим торбе, која је достигла највиши износ, на аукцији су се нашли и други предмети са Мјесеца. План лета “Апола 13“ продат је за 275.000 долара, а свемирско одијело Гаса Гришома за 43.000 долара.

Фотографија База Олдрина из “Апола 11“ на Мјесецу, коју је начинио Нил Армстронг, вриједила је 35.000 долара.
Ипак, аукцијски зналци су предвиђали да ће предмет бити продат за два до четири милиона долара.

Извор: РТС