latinica  ћирилица
01/09/2017 |  10:27 ⇒ 10:28 | Аутор: РТРС

Амазонија- Откривена 381 нова животињска врста

Научници су током двогодишњег истраживања у региону Амазона открили 381 нову врсту. Пронађено је 216 до сада непознатих биљака, 93 врсте риба, 32 водоземца, 20 сисара, 19 гмизаваца и једна врста птице.
Шуме Амазоније (фото:www.tt-group.net) -
Шуме Амазоније (фото:www.tt-group.net)

У извјештају Свјетске фондације за природу (WWF) и бразилског института за одрживи развој Мамирауа наведено је да су врсте откриване у просјеку на свака два дана.

Аутори упозоравају да су  скоро све новооткривене животиње и биљке нађене у подручјима које угрожава људска активност.

Активиста Рикардо Мело рекао је да то што се још открива стотине врста показује да у том региону има још много посла и као највеће опасности означио пољопривреду и сјечу шуме.

- Све новооткривене врсте се налазе у подручјима у којима људи уништавају Амазон. То је веома важно јер доказује да наша економска активност доводи врсте до истребљења прије него што уопште сазнамо за њих - рекао је Мело.

Извјештај се појавио у вријеме оштре дебате у Бразилу поводом вађења руде у природним резерватима.

Суд је јуче суспендовао владину уредбу којом би резерват Ренка у источном Амазону био отворен за комерцијално рударство. Декрет који је потписао предсједник Мишел Темер су противници описали као "највећи напад на Амазон у претходних 50 година". Влада је најавила жалбу на одлуку суда.

Амазонска прашума је највећа на свијету и чувена је по разноликости врста и станишта.

Од 1999. до 2015. откривено је више од 2.000 нових врста.

Извор: БЕТА