latinica  ћирилица
22/08/2017 |  18:53 | Аутор: РТРС

"Македонија би могла да претрпи далекосежне посљедице"

Македонија би могла да претрпи далекосежне посљедице уколико Србија одлучи да промијени став о називу те земље, рекао је Александар Митевски из Центра за истраживање и анализу из Скопља.
Македонијa-Србијa (фото: Flickr/ marijanana) -
Македонијa-Србијa (фото: Flickr/ marijanana)

"То би значило да би сваки билатерални уговор, који је потписан између Македоније и Србије, могао да постане предмет ревизије и ново преговарање за сваки уговор, било да је ријеч о уговорима о трговини или добросусједству. То би била најгора варијанта", рекао је Митевски.

Он је за "Спутњик" изјавио да од руководства у Србији зависи да ли ће до тога доћи.

Митевски је навео да реакција јавности у Македонији није позитивна на најаву из Београда о повлачењу дипломатског особља, јер Србију осећају као најближи народ на Балкану.

Он је додао да је македонска опозиција ВМРО-ДПМНЕ врло жестоко реаговала нарочито због тога "што је неко дозволио да се на институције пријатељске земље као што је Србија врше офанзивна непријатељска дејства".

Митевски је подсјетио на чињеницу да јавност у Македонији никад није подржала, нити подржава то што је званично Скопље признало косовску независност.

Поводом помињања мијешања велике силе у догађаје који су се десили у Македонији, Митевски напомиње да је предсједник Србије Александар Вучић био јасан када је рекао да не мисли да је та страна сила Русија.

"Капацитет за тако нешто има само Америка. Мислим да је све ово добро осмишљен план да се промијени руководство на цијелом Балкану, како би они могли лакше да спроведу своје планове и да на силу гурну земље Балкана у НАТО", каже Митевски.

Србија је повукла своје дипломатско особље из Амбасаде у Скопљу, пошто је званична Македонија најавила да ће подржати пријем Косова у Унеско, па чак и да ће учествовати у изради пројекта који остварује жеље Албанаца.

Београд је узвратио поруком да би Србија могла да промијени став о називу Македоније, уз упозорење да је у све што против Београда ради званично Скопље умијешала прсте и једна страна сила.

Извор: Срна