latinica  ћирилица
22/08/2017 |  18:36 ⇒ 23/08/2017 | 08:23 | Аутор: РТРС

Шта се дешава у односима Србије и Македоније? (ВИДЕО)

Србија и Македонија на ивици су дипломатског сукоба, након скандала о шпијунирању.
Србија - Фото: РТРС
СрбијаФото: РТРС

Спекулише се да су прислушкивани и телефони предсједника Србије и шефа дипломатије. Ивица Дачић македонској Влади поручио је да зна шта раде, шта су договарали, и да се то не ради пријатељима. Из Македонске Владе данас тврде да Македонија није шпијунирала Србију.

Српске дипломате су праћене, примјењивана је метода застрашивања, притисци су вршени уз аминовање странаца, открио је неименовани извор листа Блиц. Прислушкивање није толики проблем, каже Ивица Дачић, већ чињеница да Македонци знају да им Срби нису непријатељи, али их стављањем под обавјештајне мјере желе приказати као такве.

Стручњаци за безбједност наводе да ће све бити ријешено у дипломатским круговима. Међутим, шпијунирање прати и велики дипломатски заокрет Македоније, чији је премијер прије само три мјесеца тврдио да ће бити неутрални о питању уласка Косова у Унеско.

На нови став Македоније да ће се приликом гласања водити мишљењем других европских чланица, Дачић је одговорио тезом да би и Србија требало да размисли о признању уставног имена Македoније, и водити се исто тако, ставом Европске Уније. Србија се због Македоније замјерила чак и Грцима, а повлачење особља је први супротстављен акт, након свих година безусловне подршке.

Први дипломатски контакт најављен је за сутра, када ће Вучић и Заев разговарaти телефоном.