latinica  ћирилица
22/08/2017 |  16:31 ⇒ 16:42 | Аутор: РТРС

У ударима коалиција на Раку више од 80 цивилних жртава

На десетине цивила погинуло је у ваздушним нападима у Раки које је у посљедња 24 часа извршила коалиција предвођена војском САД, пренијели су сиријски медији.
Рака (фото:Tanjug-AP) -
Рака (фото:Tanjug-AP)

На десетине цивила погинуло је у ваздушним нападима у Раки које је у посљедња 24 часа извршила коалиција предвођена војском САД, пренијели су сиријски медији.Из Сиријске опсерваторије за људска права саопштено је да је су погинула 42 цивила, док из активистичке организације "Раку тихо убијају /РБСС/" наводе да су само у једном дистрикту града погинуле 32 особе.

Авиони међународне коалиције на челу са САД извели су нападе на Раку, а за 24 часа погинуло је 78 цивила, саопштила је сиријска национална агенција САНА.

Бомбардоване су четврти Сахани и Баду, као и подручје Таусија.

Агенција наводи да су мање од 48 сати прије ваздушног напада у Раки авиони коалиције гранатирали село Џиза у провинцији Хасака, у којем је убијено 20 становника.

Према извјештајима Опсерваторије, 167 цивила је погинуло у нападима који су извршени од 14. августа. Директор Опсерваторије Рами Абдул Рахман изјавио је да је број погинулих цивила толики због тога што су мета напада подручја у близини центра Раке која су густо насељена цивилима.

Из коалиције су саопштили да се приликом напада придржавају процедура стриктног циљања да би се смањио ризик по животе цивила.

Навели су и да су озбиљно схватили оптужбе о страдањима цивила, али да оптужбама Опсерваторије у посљедњих неколико дана недостају "прецизност и детаљи", те је тешко направити приступ таквим оптужбама, преноси Би-Би-Си.

Министарство спољних послова Русије је у неколико наврата упозоравало да се акције САД и међународне коалиције у Сирији спроводе без сагласности и координације са званичним Дамаском и резолуцијом Савјета безбједности УН.

Извор: СРНА/Спутњик