latinica  ћирилица
22/08/2017 |  15:05 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Трново: Рјешења о поништењу пребивалишта за 17 лица

У оквиру провјере пријава мјеста пребивалишта на подручју општине Трново, а све како би спријечили фиктивне пријаве и могуће манипулације у периду од 01.08. до 10.08.2017. године, утврђено је да је 17 грађана пријавило пребивалиште на подручју ове општине супротно одредбама члана 8. став 1. Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ, односно да су приликом пријаве пребивалишта дали нетачне и неистините податке.
Општина Трново - Фото: РТРС
Општина ТрновоФото: РТРС

Саопштење МУП-а Републике Српске Полицијске управе Источно Сарајево преносимо у цјелости:

Полицијска станица Трново донијела је рјешења о поништењу пребивалишта за ова лица којима су издати и прекршајни налози за учињени прекршај.

У току су провјере пребивалишта за још 33 лица, која су пријавила пребивалиште на подручју општине Трново и у зависности од утврђених резултата провјера биће спроведени одговарајући поступци.

Подсјећамо, у поступку пријаве пребивалишта грађани су дужни да дају тачне и истините податке, а као ваљан основ за пребивалиште на адреси на којој се пријављују, сматра се један од сљедећих доказа:

1. Доказ о власништву или сувласништву стана или посједу стана, куће или другог објекта за становање,
2. Овјерен уговор о закупу или овјерен уговор о станарском односу уз овјрен доказ о власништву или сувласништву или посједу станодавца,
3. Потврда да се пред надлежним органом води спор о власништву, односно да је покренут поступак легализације или укњижавања објекта, стана или куће на адреси на којој се пријављује пребивалиште,
4. Као ваљан доказ сматраће се и овјерена изјава станодавца да даје пристанак да одређено лице буде пријављено на његовој адреси,
5. Брачни или ванбрачни партнер или сродници, моћи ће да пријаве пребивалиште на адреси, само уз прилагање доказа о брачном или ванбрачном стању.

Лице које да неистините податке чини прекршај за који је прописана новчана казна у износу од 30 КМ до 300 КМ.

Подсјећамо, РТРС је 10. августа обавјештавала о састанку предсједника СНСД-а Милорада Додика са представницима општинског одбора СНСД Трново са којег је упућен апел МУП-у Српске и другим надлежним институцијама да под хитно реагују и онемогуће већ примјећене злоупотребе у виду организованог лажног пријављивања боравишта из других источно-сарајевских општина на подручју Трнова.