latinica  ћирилица
22/08/2017 |  12:31 | Аутор: РТРС

Стабилна исплата пензија у Српској

Из Фонда пензијско-инвалидског осигурња Републике Српске саопштено је да је преласком на трезорски начин финансирања и исплате пензија додатно стабилизован овај систем, те да су без тешкоћа исплаћене пензије за 258.000 корисника, за шта се мјесечно издваја 83 милиона КМ.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

"За 2016. годину и седам мјесеци текуће године без икаквих застоја и тешкоће исплаћене су све пензије за садашњих 258.000 корисника права, од којих 210.582 у Републици Српској и 47.364 у иностранству", наводе из Фонда ПИО.

У последњих неколико мјесеци, од потребних 83 милиона КМ за исплату пензије по основу доприноса прикупљало се 65 до 70 милиона КМ или од 78 до 84 одсто, наводе у Фонду и подсјећају да допринос јесте основни изворни приход, али не и једини за финансирање исплате пензија и рад ове службе.

"Одредбама Закона о ПИО, прописано је да се средства за права из пензијског и инвалидског осигурања обезбјеђују из доприноса, буџета, добити ПРЕФ-а, издавања у закуп и продаје имовине Фонда, услуга стручне службе Фонда, камата на новчана средства, субвенција и донација и других извора у складу са законом", истичу из Фонда.

Осим тога, наводи се, Република Српска, сходно одредбама поменутог закона, из буџета се обезбјеђује средства за финансирање исплате пензија за породице погинулих бораца у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, пензије корисника чија је инвалидност узрочно-посљедично везана са учешћем у ратним дејствима, пензије учесника НОР-а, намирење на износ једног од пет нивоа најниже пензије.

"У протеклих 25 година постојања Републике Српске и Фонда ПИО средства прикупљена од доприноса, као изворног прихода, никада није било довољно да би се у потпуности извршила исплата пензије за све кориснике права и та средства која недостају у складу са законом обезбјеђивала је Република Српска", навели су из Фонда.

Они подсјећају да је највише средстава за исплату пензија недостајало у периоду 2002-2005. година, када су прикупљени доприноси чинили свега 70 одсто потребних средстава.

"Дакле, у том периоду недостајало је понекад и више од 30 одсто средстава потребних за исплату пензија, а просјечна пензија је тада учествовала са свега 33,9 одсто у просјечној плати, што је најнижи икада забиљежени однос просјечне пензије и палате од настанка Републике Српске", објашњавају из Фонда.

Из Фонда ПИО наводе да је усвајањем реформског закона, од 2012. године, и да се његовом примјеном из године у годину побољшавају сви параметри пензијског система Републике Српске, тако да се недостајућа средства сада крећу, из мјесеца у мјесец, од 16 до 25 одсто.

"Добар тренд у наплати доприноса биљежи се и у првом полугодишту ове године, за који је укупно наплаћено 381,58 милиона КМ или 19 милиона КМ више него у истом периоду претходне године, при чему је у последња три мјесеца прикупљано од 65 до 70 милиона КМ", истичу из Фонда.

У саопштењу се додаје да је тренутно ово најповољнији омјер од свих држава бивше СФРЈ, гдје је удио буџета у финансирању пензија знатно већи и у Словенији је 28 одсто, Хрватској 47, Србији 35, Црној Гори 31 те у Македонији 45 одсто.

"И у развијеним европским државама буџет обезбјеђује додатна средства фонду за исплату пензија. Тако буџет Аустрије пензијском фонду сваке године дозначује око девет милијарди евра или више од 25 одсто средстава која недостјау за исплату пензија за више од два милиона пензионера у тој земљи", истакли су из Фонда ПИО.

И однос просјечног износа самосталних пензија у поређењу са просјечном платом у последње три године у Републици Српској је остао је стабилан и креће се од 40,36 до 41,26 одсто, док је у претходном периоду био неповољнији и износио знатно мање од 40 одсто.

Из Фонда ПИО напомињу да свега 20.457 или 7,8 одсто корисника права, има пун стаж осигурања од 40 година и њихова просечна пензија је 500 КМ или 60 одсто просјечне плате, док сви остали корисници права имају мање од 40 година стажа осигурања или стаж са посебним увећањем.

"Ово је најнижи проценат корисника права са пуним стажом осигурања у региону, а посљедица је великог броја корисника права који су право остварили под повољнијим условима, са знатном мањим стажем осигурања", навели су из Фонда ПИО.

Извор: СРНА