latinica  ћирилица
22/08/2017 |  09:26 | Аутор: РТРС

Лозо: Изетбеговићеве тврдње о "Бошњанима" псеудоисторијске

Историчар Предраг Лозо сматра да су тврдње бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да су се у прошлости сви становници Босне називали "Бошњанима", "најобичније будалаштине" и каже да се назив "Бошњани" у старим историјским списима никако није користио као одредница која дефинише национални идентитет, него географску припадност.
Предраг Лозо - Фото: РТРС
Предраг ЛозоФото: РТРС

Лозо је рекао да Изетбеговићеве тврдње немају ниједно упориште у званичној историографији, те да се сличне изјаве могу већ дуго чути од разних псеудоисторичара из Сарајева који покушавају да ни из чега створе вишевјековну бошњачку историју.

"Трагикомична прича о `добрим Бошњанима` који су, наводно, прави старосједиоци Босне, док су Срби измишљена нација, могла би да заголица нечију машту, да не постоји један проблем – сви средњовјековни документи босанских и дубровачких владара помињу искључиво Србе као становништво у БиХ, као и у једном мањем дијелу Хрватске", навео је Лозо за "Блиц".

Он је истакао да су идеју о босанској нацији први "лансирали" Аустријанци за вријеме окупације БиХ.

"Та пропала идеја Изетбеговићу је очигледно издиктирана, иако се ради о тешкој глупости", нагласио је Лозо.

Изетбеговић је прошлог викенда у Цазину, гдје је био поводом обиљежавања годишњице оснивања једне од бригада такозване Армије БиХ, изјавио да су Срби и Хрвати у БиХ измишљене нације, чији су припадници сплетом околности настали од Бошњана.

Извор: Срна