latinica  ћирилица
22/08/2017 |  08:06 ⇒ 09:28 | Аутор: РТРС

Трамп шаље додатних 4.000 војника у Авганистан

Амерички предсједник Доналд Трамп потписао је указ о слању додатних 4.000 војника у Авганистан, јавља "Фокс њуз", позивајући се на вишег званичника.

Трамп је рекао да би убрзано америчко повлачење из Авганистана оставило вакуум који би ускоро попунили терористи.

Он каже да је његова првобитна идеја била да се америчке снаге повуку, али је умјесто тога одлучио да Американци "остану да побиједе", како би се избјегле грешке начињене у Ираку.

"Америка ће сарађивати са Владом Авганистна све док види посвећеност и напредак", рекао је Трамп, додајући да ће присуство САД зависити од услова на терену и да се неће везивати за временске рокове.

У сличном тону говорио и шеф америчких и међународних снага у Авганистану генерал Џон Николс, који је рекао да ће будуће присуство САД у Авганистану бити засновано на "условима, а не произвољном временском распореду".

Он каже да нова америчка стратегија значи да талибани не могу побиједити војно и да је сада вријеме да се насиље осуди и дође до помирења.

У међувремену, портпарол талибана Забиулах Муџахид осудио је одлуку Трампа да настави рат у Авганистану, рекавши да ће се џихад наставити.

"Умјесто што настављају рат у Авганистану, Американци су требали да повуку војнике", рекао је Муџахид, након што је Трамп изложио нову америчку политику према Авганистану и у јужној Азији.

Он је истакао да све док је само један амерички војник у Авганистану, наставиће се џихад.

Лондон поздравио нову Трампову стратегију

Велика Британија данас је поздравила најаву америчког предсједника Доналда Трампа да појача војну кампању против талибана у Авганистану.

Трамп је најавио даље војно ангажовање у Авганистану, без временског лимита чиме је у ствари промијенио курс кога се држао током предсједничке кампање.

"Америчко ангажовање је веома добродошло", рекао је британски министар одбране Мајкл Фалон.

Он је додао да се у разговору са америчким министром одбране Џејмсом Матисом сагласио да је потребно остати на задатом курсу у Авганистану како би помогли у изградњи демократије у тој земљи и смањили терористичку пријетњу на Западу.

"У интересу је свих нас да Авганистан постане просперитетна и безбједна држава и зато смо и раније најавили повећање броја војника", рекао је Фалон.

Извор: Срна