latinica  ћирилица
21/08/2017 |  18:42 ⇒ 22/08/2017 | 09:28 | Аутор: РТРС

Обезбијеђено 11 милиона за градњу граничног прелаза Братунац -Љубовија (ВИДЕО)

Када ће почети градња граничног прелаза преко новог моста између Братунца и Љубовије?
Гранични пелаз Љубовија - Фото: РТРС
Гранични пелаз ЉубовијаФото: РТРС

Финансијска конструкција није спорна. Управи за индиректно опорезивање стављено је на располагање седам милиона марака, добијених од клириншког дуга, док ће четири милиона у наредној буџетској години издвојити Савјет министара.

Спорно би изгледа могло постати земљиште, на којем ће прелаз бити изграђен.

Без накнаде, на период од 50 година Република Српска би Управи за индиректно опорезивање уступила грађевинско земљиште за изградњу заједничког граничног прелаза Братунац – Љубовија, јер тако прописују одредбе Закона о стварним правима Републике Српске које се односе на право грађења.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ, Мирко Шаровић, у тој одредби споразума Српске и УИО наслућује полемике и кашњење у изградњи што ставља на терет Српске.

Тврди да ће те одредбе споразума изазвати полемике и успорити изградњу граничног прелаза.

- То условљава и издавање грађевинске дозволе, али и расписивање тендера, изјавио је Шаровић на конференцији за новинаре након заједничког састанка са представницима надлежних институција БиХ и Републике Српске поводом изградње граничног прелаза Лјубовија-Братунац.

Делегација Министарства саобраћаја и комуникација Републике Српске на састанку је сазнала за противљење УИО због рока од 50 година.

Очекивало се да се из Управе изјасне и предложе евентуалне измјене, каже помоћница министра Наташа Костић:"Влада је извршила је експропријацију и тренутно усаглашавамо са УИО уговор о праву грађења којим би Влада дала управи право грађења за изградњу заједничког граничног прелаза. Тренутно се усаглашавају чланови уговора, то је законска процедура.Тај уговор ради се код нотара."

Гранични прелаз код моста Братољуб први је у БиХ који се гради након доношења новог Закона о стварним правима Републике Српске.

Ранији прелази, успостављањем Управе за индиректно опорезивање, пренесени су у њено власништво од ентитетских царинских управа.

Шаровићевом “бојазни“ од спора затечени су и у Управи. Директор УИО Миро Џакула акже да они у Управи не виде тај проблем.

- Можемо га превенирати, ако имамо исти циљ, додаје Џакула.

УИО БиХ стављено је на располагање седам милиона марака од клириншког дуга Русије БиХ, а 2018. у буџету БиХ биће планирана преостала четири милиона за изградњу граничног прелаза.

Изградњу Братољуба финансира Влада Србије, а прилазне саобраћајнице Влада Српске.

Категоризација прелаза предмет је споразума БиХ и Србије и још није усаглашена.