latinica  ћирилица
21/08/2017 |  18:26 ⇒ 22/08/2017 | 07:48 | Аутор: РТРС

Србија хитно повукла особље из Амбасаде у Скопљу (ВИДЕО)

Србија је хитно повукла особље из Амбасаде у Скопљу, наводећи да имају доказе о изузетно офанзивним обавјештајним активностима против Србије.
Скопље - амбасада Србије - Фото: РТРС
Скопље - амбасада СрбијеФото: РТРС

О свему ће се више знати за седам до десет дана, рекао је предсједник Србије, Александар Вучић.

Истакао је да Србија жели да има добре односе са Македонијом, али да мора да се припреми и прилагоди новим околностима.

Нова македонска власт нема, чини се, искључиво добросусједске намјере према Србији, јер према доказима које руководство Србије тврди да има, сусједи су интензивно шпијунирали Амбасаду, а наводно, и друге институције.

Србија је повукла дипломате док не процијени како ће се поставити према новој политици.

- Наше је да наши људи буду припремљени и спремни, биће вјероватно неких промјена и нашем особљу, да се заштити пријатељство Срба и Македонаца и да знамо како је дјеловати у другачијем и новом окружењу које нама није било познато до прије неколико мјесеци. Много је спекулација. Више ћемо знати у наредних десет дана, рекао је предсједник Србије, Александар Вучић.

Србија је јуче затражила од македонских власти да појачају обезбјеђење Амбасаде у Скопљу.

Нејасно је ко је тачно вршио обавјештајне радње, али је, како кажу представници Србије, умијешан и страни фактор, а не ради се о Русији.

- Недвосмислено, са јасним доказима, установљено је појачано офанзивно дјеловање према Републици Србији, у чему је свакако присутан и страни фактор. Ми ћемо предузети мјере да се припремимо за рад у једном таквом окружењу, истакао је Ивица Дачић, шеф дипломатије Србије.

Медији спекулишу да је до заоштравања односа дошло и због тога што Македонија планира да на дневни ред Унеска стави пријем Косова у чланство.

Македонска влада то није демантовала, али је потврдила да је промијенила став од прије три мјесеца и да неће бити неутрална приликом гласања, већ да ће слиједити став већине чланица ЕУ.

- Ти односи ће морати да буду засновани на узајамном поштовању. Да ли ће Албанци уврстити Косово на дневни ред Скупштине Унеска и како ће остали гласати... Наш је посао да заштитимо интересе Србије, а да притом не нарушимо интересе других земаља, додао је Вучић.

Предсједник и шеф дипломатије Србије поручују да и даље желе добре односе са Македонијом.

Питање је, међутим, да ли је осјећање узајамно.