latinica  ћирилица
21/08/2017 |  18:10 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

БиХ: Ко је за а ко против уласка у НАТО (ВИДЕО)

Ко је за, а ко против уласка у НАТО, и ко је утабао стазу ка Сјеверно-аталнтској алијанси? Питање је о којем нема сагласности власти и опозиције у Републици Српској.
НАТО - Фото: АП
НАТОФото: АП

Док се СНСД и СДС међусобно оптужују, ко је кад и шта потписао – лидер СДА Бакир Изетбеговић отклања дилему.

Због чега је, прије три године, за партнера у бх. власти изабрао странке окупљене око СДС-а, а не СНСД-а?

Со на рану Бакиру Изетбеговићу и даље је предсједник Републике Српске.

Милорада Додика означио је главним кочничарем НАТО пута и европских интеграција.

Због тога, каже, Додика не жели за парнтера у бх. власти. Изетбеговић за сарајевску телевизију ТВ1 открива због чега се прије, скоро три године, одлучио за СДС и ПДП.

- Разговарали смо са свима, и онда смо се одлучили за једну групу српских странака која је, једноставно, нудила више. Нудила је нормализацију односа у БиХ, искорак у односу на НАТО, смирење, помирење, каже Изетбеговић.

Шта је све СДС обећао Бакиру Изетбеговићу прије три године у Сарајеву питали смо и једног од потпредсједника странке, Недељка Гламочака.

Без конкретног одговора понавља став странке да ће, када је ријеч о уласку у НАТО, пратити Србију. Увјерава да од таквог става неће одустати и да су све друге приче о НАТО-у политички популизам: "Када би се догодио неки референдум о НАТО вјерујем да би био седам дана прије избора 2018.године, као што је био референдум о Дану Републике".

- Да сам ја ушао са Додиком сада би имали награђивање Караџића, Плавишићеве, референдуме, заустављање, овако дрско, НАТО пута, наводи Изетбеговић. 

Шта је за Изетбеговића "дрско"? То што Република Српска чува Дејтон и своју територију, питају у СНСД-у и поручују да је Велики Жеп више од имовине, јер су тамо креиране све побједе Срба у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату: "Када им узмете Велики Жеп, узели сте им понос и дефинитивно их понизили. Ако сами пристанемо на то, узеће и све друге локације. Јесмо ли слијепи путници на броду када је ријеч о путу у ЕУ и НАТО? Смијемо ли имати став и о чему? Наш крик мора бити много снажнији, обрнуто пропорционално, нашој величини".

Док се у Српској власти опозиција свађају око чланства у НАТО-у, Изетбеговић се спрема за нове тужбе и апелације!

Нема сумње да ће мета поново бити Република Српска, а Уставни суд инструмент у рукама СДА!