latinica  ћирилица
21/08/2017 |  15:51 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Не буде ли измјене Изборног закона слиједи засједање ХНС БиХ и "прелазак Рубикона"

Предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора Божо Љубић изјавио је данас да ће, уколико не буду на вријеме усвојене измјене Изборног закона БиХ које би гарантовале легитимно представљање народа, Главно вијеће затражити ванредно засједање Сабора.

Љубић је рекао да би на том засједању требало да буду донесене стратешке одлуке које ће бити промјена парадигме према партнерима у БиХ и актуелним рјешењима.

У обраћању медијима у након сједнице Главног вијећа ХНС-а у Мостару, Љубић је нагласио да је измјена Изборног закона кључно питање за будућност БиХ.

Он је оцијенио да је протвиљење дијела бошњачких странака приједлогу измјене Изборног закона који је предложио ХНС, а у којем је садржан захтјев за легитимним представљањем, покушај задржавања доминације над Хрватима у БиХ.

Љубић је изразио очекивање да ће сви у БиХ подржати овај приједлог измјене Изборног закона, који ће се ускоро наћи на Представничком дому парламента БиХ.

"Уколико не, онда је одговорност на странкама које се противе да понуде своје рјешење које ће задовољити основне захтјеве одлуке Уставног суда, а то значи могућност легитимног представљања сва три народа у институцијама у којима је Уставом предвиђено легитимно представљање народа, а то су у првом реду домови народа на нивоу ентитета и БиХ, те Предсједништво", истакао је Љубић, напомињући да је то минимум који се може очекивати.

Према његовим ријечима, ако ове измјене не буду на вријеме усвојене, став Главног вијећа јесте да предложи Предсједништву ХНС-а сазивање ванредног засједања Сабора и доношење стратешких одлука, које би у извјесном смислу значиле "прелазак Рубикона".

"Сматрам да ће превладати одговорност код партнера да успоставимо институционалну равнотежу три народа на основу одлука Уставног суда. Шта је иза Рубикона то ће дефинисати Сабор. И када Сабор дефинише, тешко је предвидјети што ће се догодити", истакао је Љубић.

С обзиром на поједине спекулације, Љубић је рекао да овај пут ни ОХР не може премостити рјешења, будући да не може против пресуда Уставног суда БиХ које се односе на Изборни закон.

Шеф Одјељења за уставно-правна питања ХНС-а БиХ Бариша Чолак истакао је да би волио видјети рјешење промјене Изборног законе које СДА каже да има, пренијели су федерални медији.

"Спремни смо да прихватимо свако рјешење које легитимно рјешава избор делегата за Дом народа и чланова Предсједништва БиХ", рекао је Чолак.

Извор: Срна