latinica  ћирилица
21/08/2017 |  15:34 ⇒ 16:02 | Аутор: РТРС

РТРС доставио валидне бјанко мјенице

Министарство финансија Републике Српске саопштило је да је Радио-телевизија Републике Српске доставила као инструмент објезбјеђења пореског дуга валидне бјанко мјенице и мјеничне изјаве које су послужиле као гаранција овог дуга за које је Министарство одборило одгођено плаћање у једнаким мјесечним ануитетима.
Министарство финансија Републике Српске - Фото: илустрација
Министарство финансија Републике СрпскеФото: илустрација

Из Министарства наводе да је мјенице и изјаве РТРС доставио сходно закључку Владе Републике Српске од 6. септембра прошле године, а на основу којег је Министарство донијело рјешење о одгођеном плаћању доспјелог пореског дуга РТРС-у на 36 једнаких мјесечних ануитета све уз дорачун будуће камате до доспијећа посљедњег ануитета.

Министарство је одбацило као неосноване и злонамјерне тврдње СДС-а о наводним пропустима у измирењу пореских обавеза РТРС-а, те саопштило да овај порески обвезник уредно испуњава све доспјеле обавезе у складу са одобреним ануитетним планом пореског дуга, на основу Закона о одгођеном плаћању пореског дуга.

"Осим обезбјеђења пореског дуга, у случају неплаћања једног ануитета, Пореска управа Републике Српске има на располагању сва законом прописана средства и мјере принудне наплате, као што је запљена новчаних средстава на рачунима, покретних и непокретних ствари, потраживања пореског дужника и друга средства", објашњавају у Министарству.

У Пореској управи Републике Српске Срни је речено да је у складу са Законом о одгођеном плаћању пореског дуга рјешавање захтјева о одгођеном плаћању тог дуга на износ већи од 30.000 КМ у надлежности Министарства финансија, а да Пореска управа прати извршење рјешења којим је одобрено одгођено плаћање.

У Пореској управи објашњавају да се поступак покреће захтјевом за одгађање плаћања пореског дуга са пратећом документацијом Министарству финансија.

"Законом је прописано да министар финансија рјешењем одлучује о захтјеву за одгађање плаћања пореског дуга", закључили су у Пореској управи.

Потпредсједник СДС Недељко Гламочак рекао је данас да ова странка има сазнања да је генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић прибавио лажну мјеницу на основу које је Пореска управа Републике Српске донијела рјешење о одгоди плаћања обавеза по основу доприноса.

Извор: СРНА