latinica  ћирилица
21/08/2017 |  15:18 ⇒ 18:25 | Аутор: РТРС

Прва јавна расправа о Закону о Фонду солидарности (ВИДЕО)

Родитељима болесне дјеце која морају да се лијече у иностранству одавно гори под ногама.
Фонд солидарности - Фото: РТРС
Фонд солидарностиФото: РТРС

Огромне суме новца за лијечење нису могли сами да обезбиједе али надавно усвојени нацрт Закона о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење дјеце у иностранству у Народној скупштини Републике Српске, требао би да овим породицама буде основна подршка.

У Требињу је одржана прва од седам јавних расправа о овом закону.

До краја недјеље биће одржане и у Источном Сарајеву, Зворнику, Бијељини, Добоју, Приједору и Бањалуци.

Овај закон усмјерен је на здравствену заштиту тешко обољеле дјеце, за коју није било адекватне здравствене бриге у здравственим институцијама Српске, као ни оним здравстевним установама са којима Фонд здравственог осигурања има склопљен уговор.

Требало би да омогући адекватну здравстену заштиту дјеце са најтежим дијагнозама до 18. године, у било којој свјетској здравственој установи.

- Овдје бисмо сви, на бази солидарсности, прикупљали новац за било које дјете коме буде била потребна таква помоћ. Закон третира неколико извора финасирања, а то је 0,25% од нето плате сваког запосленог у Републици Српској и посебно наглашавам да је све на бази солидарности. Сваки грађанин обичним захтјевом може елиминисати обавезу да уплати у тај фонд, каже Синиша Каран, генерални секретар Кабинета предсједника Републике.

Код најтежих обољења дјеце, сматра Мијат Шаровић, родитељ дјетета са посебним потребама, дан или седмица нажалост, могу бити кључни у борби за дјечији живот.

Због тога је, истиче, доношење овог закона од великог значаја.

- Ово је прилика да та дјеца добију шансу да се излијече, да не зависе од било какве акције или хуманитарног броја, већ да та средстав буду увијек на располагању, додаје Мијат.

На приједлог министра здравља, Влада ће формирати стручну комисију која ће одлучивати када и којем дјетету ће бити одобрена средства за даље лијечење у иностранству.

А сви грађани ће, путем интернет странице Фонда солидарности, сваког момента имати приступ подацима и стању новчаних средстава.