latinica  ћирилица
21/08/2017 |  13:06 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Брамерц: У БиХ још треба процесуирати 5.000 осумњичених за ратне злочине

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц у интервјуу за "Глас Српске" изјавио је да многи злочини још нису процесуирани, те да само у Босни и Херцеговини још има 5.000 осумњичених за које треба спровести истраге.
Серж Брамерц - Фото: СРНА
Серж БрамерцФото: СРНА

Коментаришући критике да Срби нису задовољни односом према жртвама српске националности Брамерц је поновио да је Тужилаштво постигло значајан напредак, посебно због контаката са организацијама које представљају породице жртава.

"Једино жртве имају свако право да критикују рад тужилаца и судова. Зато мислим да је важно да разговарамо с организацијама жртава и сваки пут кад дођем у БиХ с њима се састајем. Разумијем незадовољство породица српских жртава. Није спорно да један број злочина тек треба процесуирати и то редовно јавно говорим. Међутим, важно је и да се погледа шта се догађа управо сада. Тужилаштво БиХ је недавно постигло значајан напредак у процесуирању гдје су жртве Срби. У току је велико суђење за злочине почињене у општини Орашје, предмет 'Сакиб Махмуљин' за злочине које су починили муџахедини, а предмети који се баве сексуалним деликтима гдје су жртве Српкиње у општинама Орашје, Брод и Дервента процесуирају се пред Судом БиХ. Искрено се надам да ће у наредним мјесецима бити вијести о даљим истрагама и кривичним гоњењима за злочине гдје су жртве Срби и гдје су жртве припадници свих других националности", рекао је Брамерц.

Говорећи о процесима против Караџића и Младића, Брамерц је рекао да ће они бити завршени у Хагу, те да нема шансе да они буду пребачени правосуђу у БиХ или Србији.

Извор: Глас Српске - Независне новине