latinica  ћирилица
21/08/2017 |  11:24 ⇒ 11:33 | Аутор: РТРС

Бошњацима у Америци смета споменик генералу Михаиловићу

Фејсбук група "Босански Американци" позвала је добровољце да им помогну "у организовању рушења" споменика команданту Југословенске војске у отаџбини генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу, постављених у Америци, што се претворило у позив на линч је су неки одмах тражили адресу не би ли га сами уклонили, пишу Вечерње новости.

Лист наводи да су муслимани са територије бивше Југославије ријешили да искористе еуфорију у вези са рушењем споменика припадницима Конфедерације у Америчком грађанском рату, која је почела немирима у Шарлотсвилу.

Први на удару ове групе нашао се споменик генералу Михаиловићу подгинут поред Храма Светог Саве у Либертвилу у Илиноису поред којег се традиционално обиљежава Дражиндан 17. јула, што је датум када су га 1946. године тадашње југословенске комунистичке власти стријељале.

"С обзиром да градоначелници и гувернери америчких градова склањају спомен-обиљежја Конфедерацији, наша заједница у Илиноису предлаже да се исто тако третирају и споменици Дражи, вођи такозваног Трећег српског устанка", пише на "Фејсбук" страници ове групе.

Они су Михаиловића назвали "претходником босанског геноцида" и затражили помоћ добровољаца да споменик буде "легално срушен" тако што ће бити "прочешљани" локални, државни и федерални прописи и нађене правне могућности, од позивања на то да је Дража "ратни злочинац", па до чињенице да су црква и држава у САД одвојене.

Организација српских четника "Равна Гора" из Чикага огласила се саопштењем у којем наводи да "изгледа да бошњачка заједница нишани на споменике ђенералу Дражи Михаиловићу код Манастира Светог Саве у Либертвилу, манастира Нова Грачаница на Трећем језеру и код Саборне цркве Светог Саве у Милвокију".

У Манастиру Свети Сава у Либертвилу био је сахрањен пјесник Јован Дучић, чији су посмртни остаци пренесени у Требиње 2000. године. Ту је 14. новембра 1970. године сахрањен и краљ Петар Други Карађорђевић, а до 1991. године ту је почивао и владика Николај Велимировић.

Амерички предсједник Хари Труман 29. маја 1948. године постхумно је одликовао генерала Михаиловића највишим савезничким признањем - Оредном легија заслужних првог степена. Михаиловића су одликовали и француски генерал Шарл де Гол, те пољски Владислав Сикорски.

Виши суд у Београду 14. маја 2015. године рехабилитовао је Михаиловића и вратио му грађанска права која су му била одузета у политичко-идеолошком процесу комунистичког режима 1946. године.

Суд је тада поништио пресуду којом је Михаиловић 15. јула 1946. године био осуђен на смрт, а два дана касније стријељан.

Извор: СРНА