latinica  ћирилица
21/08/2017 |  11:14 | Аутор: РТРС

Тестирање очију открива симптоме Алцхајмера 20 година прије почетка болести!

Амерички научници развили су неинвазивни метод тестирања очију, који открива Алцхајмерову болест 20 година прије појаве симптома!
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Научници из Лос Анђелеса истичу да упоређивање резултата теста очију са снимком мозга показује да је тест једнако успјешан у откривању "плака" који се таложи у мозгу, а дио је симптома Алцхајмерове болести.

Један број стручњака сматра да се ради о једном од највећих открића у истраживању Алцхајмерове болести - наводе научни портали.

Прије десетак година, једини начин тачне дијагнозе ове болести било је постхумно анализирање мозга пацијената.

Посљедњих година користи се "ПЕТ снимање" живих људи да би се открили маркери болести. Технологија је скупа, а тест је инвазиван, јер пацијенту треба убризгати радиоактивну ињекцију.

За потребе студије пацијенти су пили текућину која садржи "куркумин", природну компоненту куркуме.

"Куркумин" чини да се "амилоидни плак" у ретини /дијелу мозга/ освијетли тако да се на снимку добро види.

Тај снимак упоређује се са снимкама ретине мозга млађих и здравих пацијената. Резултати су били тачни колико и они добијени доступним инвазивним методама.

Алцхајмерова болест је прогресивна дегенеративна болест мозга. Љекари објашњавају да "накупљени протеин" узрокује смрт нервих ћелија.

То омета "трансмитере" који преносе поруке из мозга и узрокује његово скупљање.

Нервне ћелије умиру, а функције које оне осигуравју - нестају. То доводи до губитка памћења, оријентације и способности мишљења и расуђивања.

Прогрес болести је лаган и поступан. Пацијенти, у просјеку, живе пет до седам година послије дијагнозе, а неки и до 15 година.

Рани знакови болести су: губитак краткотрајне меморије, дезоријентација, промјене понашања, промјене расположења, тешкоће са кориштењем новца, тешкоће код бирања телефонског броја, тешкоће при праћењу тв програма...

Касније наступа тежак губитак памћења, заборављање блиских чланова породице, породичних ствари или локација.

Евентуално, обољела лица губе и способност ходања. Могући су и проблеми код узимања хране и пића.

Извор: СРНА