latinica  ћирилица
21/08/2017 |  11:04 ⇒ 11:07 | Аутор: РТРС

За изградњу ШЦ "Алија Изетбеговић" награђен амбасадорским мјестом?

Именовање некаријерних дипломата за амбасадоре по партијској, пријатељској и родбинској линији, по чему је БиХ један од најдрастичнијх примјера у Европи, биће настављено и ухљебљењем кадра СДА, СДС-а и ПДП-а, пише Глас Српске.
Амбасадор Макаревић у Пакистану - Фото: РТРС
Амбасадор Макаревић у ПакистануФото: РТРС

Након што није прошао безбједносне провјере за амбасадора БиХ при Мисији НАТО-а, пензионисани бригадни генерал Сакиб Форић биће амбасадор у Пакистану, гдје би требало да замијени Недима Макаревића из СДА који иде за амбасадора у Норвешку, наводи овај лист.

"Након повратка из Пакистана, Макаревић ће бити усмјерен у Норвешку вјероватно због заслуга јер је у Пакистану изградио школски центар који носи име 'Алија Изетбеговић'. Мада је изградњу овог школског центра обиљежио скандал, то није сметало Изетбеговићу да га предложи за амбасадора у Норвешкој", рекао је извор Гласа Српске из Министарства иностраних послова БиХ.

У овом министарству кажу да их је адвокатска канцеларија из Пакистана обавијестила да је Макаревић умијешан у случај преваре и проневјере новца за изградњу школе у Пакистану.

"О свему је информисано Предсједништво БиХ, које се није изјаснило о томе. Министарство иностраних послова БиХ није било упознато о активностима амбасадора Макаревића у изградњи школског центра у Пакистану, за чију изградњу нису кориштена средства Министарства, нити имамо информације на који начин су прикупљена, а самим тим нити информације о евентуалним проневјерама", навели су из МИП-а БиХ.

Макаревић и пакистански шеик Сијед Мудасир Назар Шах, наводи лист, били су партнери у изградњи и опремању школе у Пакистанској провинцији Пенџаб.

Трошкове је требало да сносе по принципу пола-пола, међутим, пакистански медији су објавили да Макаревић новац за изградњу, који је прикупљао на добротворним приредбама, никада није уплатио свом пакистанском партнеру и да му је умјесто тога пријетио.

Макаревић тврди да је његов партнер проневјерио новац и да је због тога за њим расписана потјерница.

Позивајући се на извор из МИП-а, Глас Српске пише да ће, захваљујући партијским комбинаторикама, за амбасадора у Канади бити именован Срђан Лалић, син посланика СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Ненада Лалића, док би амбасадорску позицију у Црној Гори требало да преузме кадар ПДП-а Винко Радовановић.

Извор: СРНА