latinica  ћирилица
19/08/2017 |  16:37 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Суша узима данак, ко ће извући дебљи крај: произвођачи или купци? (ВИДЕО)

Приближава се јесен, а с њом нам највјероватније долазе и више цијене поврћа.
Повртарство - најављена поскупљења - Фото: РТРС
Повртарство - најављена поскупљењаФото: РТРС

Повртари траже помоћ надлежних у санирању штете од суша.

На кванташкој пијаци у Бијељини цијене варирају. Произвођачи незадовољни. Потрошачи страхују да ће извући дебљи крај.

Произвођачи паприке сачували су принос захваљујући улагањима у производњу и залијевању, па су очекивали да ће мукотрпан труд и рад резултирати и зарадом.

Међутим, велепродајна цијена на пијаци,к ажу, покрива само трошкове производње.

Ацо Живановић из Црњелова каже да је цијена пола марке, али ако уде доста робе на пијаци, цијена буде и нижа.

- Не ваља ни нама а ни овима што купују. Ја сам гледо по градовима далеко већу цијену него што ми продајемо. Ко на нама зарађује, не знам. Гориш на сунцу па да не би крепо дај пошто даш, па иди кући, прича нам Симо Бошњаковић из Црњелова.

Повртари нису задовољни ни цијеном парадајза од пола марке по килограму. Најисплативија је, кажу, рана и касна производња.

- Имате малопродају гдје је потрошачу увијек скупо јер ту се уграђују двије, три руке. Што се тиче велепродајних цијена траје дан - два. Однекуд довезу или увезу робу и цијена одмах падне, истиче Драгам Томић.

Овог љета на добитку су били произвођачи лубенице који су наводњавали усјеве и убрали добар род. Због мање понуде, цијена је била пола марке по килограму,међутим, ових дана варира.

Потрошачи страхују да ће се посљедице суше на крају преломити преко њихових леђа.

- На потезу су трговци , тј. колике ће узети марже. Није свугдје била таква суша, у окружењу постоје други начини и настављања и задржавања производње на њивама, а постоје и неке уредбе које би Влада могла да донесе ако се говори да је ванредна ситуација, нагласио је Јован Василић, из Удружења потрошача ''Звоно'' Бијељина.

Цијене диктирају понуду и потражњу. Рачуницу траже и продавци и купци.

Ако се обистине предвиђања агроекономиста и цијене поврћа због несташице скоче за 30 - 40 одсто, пољопривредници ће имати одређену добит и моћи да измире повећане трошкове производње, под условом да поврће из увоза не буде јефтиније.
Најбоље ће проћи они који су уговорили производњу са прерађивачима јер имају загарантован пласман, иако је цијена нешто нижа од пијачне.