latinica  ћирилица
18/08/2017 |  22:25 ⇒ 22:30 | Аутор: РТРС

Прњавор: Преображењском литијом почело обиљежавање славе општине

Празничним вечерњим богослужењем у Храму Светог великомученика Георгија у Прњавору и проласком литије кроз центар града почело је обиљежавање крсне славе општине Прњавор-Преображења Господњег.
Прњавор - Фото: СРНА
ПрњаворФото: СРНА

Након литије у Храму је обављен чин освећења славског колача и жита, а свештеници Српске православне цркве служили су парастос код Споменика јунацима града.

Архијерејски намјесник прњаворски Душко Дринић подсјетио је да литија или Крсни ход у духовном смислу има значење призивања Божијег благослова на град и његове становнике.

- Литија у нашој општини, након обнављања прије четири године, полако постаје традиција. На овај начин припремамо се за сутрашњи празник и славу наше општине. То је велики догађај и за нашу цркву, јер се обиљежава дан када се Исус Христос преобразио на гори Тавор пред својим ученицима и тиме показао своју божанску природу - каже Дринић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш изразио је задовољство што је учешће грађана у литији из године у годину све бројније.

- Ово су дани када сви заједно треба да се посебно вратимо хришћанским, истинским вриједностима - поручио је Томаш.

У Преображењској литији учествовали су и чланови Српског просвјетно-културног друштва "Просвјета".

Умјетнички руководилац Дјечијег ансамбла овог друштва Драгана Игњатић каже да је учешће у литији посебна част.

- Част нам је да смо сви овдје вечерас и да се заједно помолимо, да заједно призовемо благослов на општину и њене становнике - каже Игњатићева.

Сутра, на дан славе, у 9.00 часова у Храму Светог великомученика Георгија биће служена Света литургија, док је литургија у Спомен храму на Вучијаку предвиђена у 10.00 часова.

У 11.00 часова биће служен парастос и положени вијенци на споменик погинулим борцима Војске Републике Српске у Спомен храму на Вучијаку.

У 12.00 часова у ресторану "Лебурић" биће уприличен славски ручак за званице и госте.

Извор: СРНА