latinica  ћирилица
18/08/2017 |  21:22 ⇒ 19/08/2017 | 14:15 | Аутор: РТРС

"Вече ојкаче" у Моштаници чува аутентично народно стваралаштво (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да манифестација "Вече ојкаче" у Моштаници говори о томе да се на том мјесту чува аутентично народно стваралаштво.
Додик на манифестацији "Вече ојкаче" - Фото: СРНА
Додик на манифестацији "Вече ојкаче"Фото: СРНА

- Зато је важно бити овдје са нашим људима, бити дио овог дивног амбијента манастира Моштаница који вијековима свједочи о постојању Срба, наше заједнице, наше културе, наше пјесме, и вјере прије свега - рекао је Додик новинарима код манастира Моштаница.

Он је навео да је ријеч о нечему што привлачи свакога ко је надахнут патриотизмом и припадништвом српском народу, те да зато традиционално присуствује манифестацији "Вече ојкаче" која окупља велики број људи.

Предсједник Српске истакао је да је окупљање и извођење традиционалне пјесме значајно за очување традације Срба на овим просторима.

Манифестацију "Вече ојкаче" отворио је начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић.

Рељић је нагласио да је манифестација ревијалног карактера и да је ојкача својевремено постала бренд овог подручја и народа Козаре и Поткозарја.

- Општина Козарска Дубица и убудуће ће снажно подржавати и радити на промоцији пјесме ојкаче - каже Рељић.

Он је додао да ова пјесма несумњиво представља нематеријално културно добро Републике Српске, те да је радо слушају становници свих континената.

- И када их заболи душа, и када их вуче носталгија, пјесма ојкача им дође као лијек. Ја желим да се гласови ојкаче што више и што даље чују - поручио је Рељић.

У обраћању бројним љубитељима и поштоваоцима пјесме ојкаче он је рекао да је важно да млађи нараштаји преузму и његују традицију и насљеђе својих предака.

На манифестацији "Вече ојкаче", која се традиционално организује у оквиру народног зборовања код манастира Моштаница уочи празника Преображење Господње, вечерас је наступило 17 ојкачких група из поткозарских општина.

Захвалнице учесницима уручила је директор Центра за информисање и културу Козарска Дубица Дијана Кондић.

Кондићева је изјавила да је "Вече ојкаче" успјешно организовано 21. пут, а да је циљ манифестације да се очува традиција и његује културна баштина народа Поткозарја.

Организатор и покровитељ манифестације "Вече ојкаче" је Општина Козарска Дубица, а медијски покровитељ и суорганизатор Јавно предузеће "Центар за информисање и културу" Козарска Дубица.

Извор: РТРС/ СРНА