latinica  ћирилица
18/08/2017 |  20:33 ⇒ 21:28 | Аутор: РТРС

Шпирић: Бх. правосудне институције се понашају хулигански (ВИДЕО)

Одлука Уставног суда БиХ да одбије апелацију институција Републике Српске у вези са књижењем војне имовине представља најснажније кршење Дејтонског споразума од његовог потписивања до данас, рекао је у Дневнику плус потпредсједник СНСД-а и посланик те странке у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Никола Шпирић.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Он је истакао да се правосудне институције БиХ понашају хулигански, те да се посебно плаши да оно што су, како је рекао, српски јунаци одбранили у рату, српски издајници у Сарајеву изгубе у миру.

Позвао је на институционални одговор, сазивање Народне скупштине Српске која би расправљала о питању очувања војне имовине, и окупљање свих српских политичких лидера око јасног става о одбрани територије Српске.

- Сваки пут када је Српска губила неку надлежност или је преносила на ниво БиХ била је какофонија међусобних српских оптуживања да су ствари завршене. Бојим се, ако ово буде праћено само изјавама лидера, без институционалног одговора, да смо изгубили имовину. Ако се то деси, Република Српска ће се сводити све више на једну локалну заједницу у оквиру БиХ. Позивам све на разум, да се сједне и разговара. Мислим да се политичари понашају као дјеца, а ово је озбиљан позив на разговор и најозбиљнији насртај на Републику Српску од Дејтона па наовамо - рекао је Шпирић.