latinica  ћирилица
18/08/2017 |  19:46 ⇒ 21:39 | Аутор: РТРС

Говедарица: Србима потребна правда

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је данас да је у периоду формирања ове странке прије 27 година српском народу требала слобода, а да је данас Србима који живи у Републици Српској потребна правда.
Вукота Говедарица - Фото: СРНА
Вукота ГоведарицаФото: СРНА

- Оног момента када су основане СДА и ХДЗ, јасно је било да Срби морају политички да се организују. У том моменту била је потребна храброст за стварање Републике Српске, и уз помоћ народа, СДС је у томе успјела - рекао је Говедарица код манастира Моштаница, гдје је присуствовао прослави 27 година од оснивања СДС-а у Козарској Дубици.

Говедарица је истакао да је, нажалост, демографија највећи проблем Српске данас, али и економија и привреда која је, како каже, потпуно девастирана.

- Биће потребно много тога да Српска буде стабилна, али ми вјерујемо у идеју да можемо да помогнемо Републици Српској и у тезу да сви разлози постанка Српске дефинишу и разлоге њеног опстанка - нагласио је Говедарица.

Он каже да су кроз СДС током 27 година прошле генерације, а да садашње руководство ове странке представља "равнотежу генерација" јер Срби у Српској данас имају потпуно другачије проблеме, за ралику од времена када није било Републике Српске.

Члан СДС-а Драган Мектић изјавио је да је код манастира Моштаница формирана СДС у Козарској Дубици и да народ козарског и поткозарског краја најбоље зна шта значи "повампирени национализам и фашизам" јер је то највише осјетио у Другом свјетском рату, када је масовно страдао.

- Историја се, нажалост, поновила, али су Срби били паметнији и формирали су СДС јер су увидјели да само јединством и слогом српски народ може да се очува на овим просторима - навео је Мектић.

Он је руководству, члановима и симпатизерима СДС-а честитао 27 година од формирања СДС-а у Козарској Дубици и изразио очекивање да ће народ поново дати СДС-у историјску прилику "да поправи ситуацију у цијелој Републици Српској".

Предсједник Општинског одбора СДС-а Козарска Дубица Владимир Марин рекао је да је СДС настала као одговор Срба у тадашњој БиХ и СФРЈ, како би се сачувала њихова права као конститутивног народа у БиХ.

- Нисмо никоме ништа одузимали, борили смо се за оно што нам припада, јер је ово наша земља и желимо да и наредне године проведемо овде, у миру, срећи и благостању - истакао је Марин.

Марин и Говедарица присуствовали су светој литургији у манастиру Моштаница која се служи поводом празника Преображења Господњег.

Прослави 27 година од оснивања СДС-а у Козарској Дубици присуствовали су бројни званичници, чланови и симпатизери странке.

Извор: СРНА