latinica  ћирилица
18/08/2017 |  17:54 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Приједор: Средства за унапређење воћарства усмјерена на санацију штета (ВИДЕО)

Пољопривредници на подручју града Приједора претрпјели су значајне штете од посљедица елементарних непогода. Априлски мраз уништио је воћарске засаде. Док воћари сабирају штете, градска управа, средства намијењена за унапређење воћарства усмјерава на санацију штета.
Шљива - Фото: РТРС
ШљиваФото: РТРС

По која шљива на стаблима у воћњаку Младена Марјановића и то ниског квалитета - свему томе пресудио је овогодишњи мраз. На тринаест дунума требало је да буде око 50 тона рода. Данас се Младен нада тек једној тони.

"Ввоћарство на нашим теренима постало је упитно. Једино чему се можемо надати јесте да нам ресорно министарство и Град помогну да превазиђемо ове временске неприлике, јер се надамо да ће доћи боље вријеме.", каже Марјановић.

Штета на подручју Приједора на воћарским засадима достиже скоро 800.000 марака. Раде Росић, начелник Одјељења за привреду и пољопривреду града Приједора, истиче да су воћари последњих неколико година имали значајне штете од посљедица мраза, па град, стога, дио средстава намијењених за унапређење воћарства, планира да усмјери за санацију тих штета.

На жалост, штетама ту није крај. Због високих температура и суше биљежи се губитак приноса на комплетној производњи. Због свега тога, цијена шљиве скочила је за 50 одсто, док су и цијене осталог воћа знатно веће.

Како би било заустављено даље повећање цијена на тржницама Српске, у Удружењу потрошача кажу да су једина нада  најављене мјере Владе за умањење штете од суше и од прољетног мраза.

Послије шљиве, у Приједорском крају најзаступљеније су јабука и крушка које су, такође, платиле данак зими, па је род преполовљен, а плод знатно лошијег квалитета од уобичајеног. Све ово, кажу упућени, проузроковаће додатни увоз како воћа, тако и поврћа.