latinica  ћирилица
18/08/2017 |  17:25 ⇒ 19/08/2017 | 12:41 | Аутор: РТРС

Могу ли српски хашки осуђеници казну служити у Србији? (ВИДЕО)

Због нехуманих услова у појединим затворима, шеф српске дипломатије, Ивица Дачић, званично је од генералног секретара УН, Антонија Гутереша, затражио да српски осуђеници, како је то и свим другим дозвољено, служе казне у матичној земљи. Споразум је требало затражити раније, кажу адвокати осуђених.
Затвор за хашке осуђенике - Фото: РТРС
Затвор за хашке осуђеникеФото: РТРС

Због упале нерва, Милан Мартић није могао да покрене руку, али то естонским чуварима није успио да објасни, па је због немогућности да очисти ходник, заглавио у самици. Мартић, како је изјавио његов адвокат, само што не носи металну куглу ланцем везану за ногу. Услови су такви да хашки осуђеници у Естонији служе, не једну, него три робије, каже адвокат Горан Петронијевић.

"Једна је ова која им је додијељена. Предалеко су да им родбина долази. Не разумију се са чуварима. Услови у том затвору нису ни хумани и ни приближно једнаки као у другим затворима", истиче Петронијевић.

"Споразум је требало затражити раније. На примјеру Радислава Крстића, којег су умало ликвидирали, и Биљане Плавшић, знамо какав третман пролазе", изјавио је адвокат Милош Шаљић.

Служење казне у Србији значило би чешће посјете, бољу сарадњу са адвокатима, могућност да раде и имају слободне викенде и годишње одморе, али, прије свега, могућност ранијег пуштања на слободу по условима прописаним у Србији.

Ако би се питало само Гутереша, који је разуман човјек, Петронијевић мисли да је то оствариво. Постојао је тренутак који је пропуштен, у вријеме ослобађања хрватских генерала, али, у сваком случају, постоји начин да се Хашки трибунал и УН доведу пред свршен чин.

"Морало би да се створе услови, опреми неко крило затвора и ставе под ингеренције Хага. У том случају не би имали оправдање да одбију", додао је Петронијевић.

Служењем казне у Србији, хашки осуђеници имали би још једну велику предност – адекватну медицинску његу. А можда је баш то разлог због којег им то никада неће бити дозвољено.