latinica  ћирилица
18/08/2017 |  17:24 ⇒ 19/08/2017 | 12:43 | Аутор: РТРС

Књижење војне имовине изазвало нове прозивке СНСД-а и СДС-а (ВИДЕО)

И данас реаговања на одлуку Уставног суда БиХ којом је одбијена апелација Правобранилаштва Српске о књижењу перспективне војне имовине Велики Жеп. Ко је утабао стазу ка НАТО путу БиХ и посљедица чијих потеза је и посљедња одлука Уставног суда БиХ, питање је око којег нема сагласности власти и опозиције у Републици Српској.
Војна имовина - Фото: РТРС
Војна имовинаФото: РТРС

У СДС-у, сматра посланица СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Душанка Мајкић, заборављају период од 2002. до 2006. када су, како каже, жарили и палили у свим тадашњим реформама, па и реформи одбране.

Комисију за те активности, коју је формирао Високи представник, чинили су кадрови Српске демократске странке. Занимљиво је, каже, да је члан била и кадар СДА Сенада Палаврић, судија Уставног суда, која је сада одлучивала о апелацији из Републике Српске. Душанка Мајкић истиче да је невјероватно да је Палаврићева учествовала у изради реформи, а да сада као судија одлучује о овом питању.

Мајкићева подсјећа да је Комисија за реформу одбране имала два копредсједавајућа. Један од њих је био из СДС-а Никола Радовановић. Као чланови из Републике Српске именовани су Милован Станковић, Бошко Шиљеговић, а у име српског члана Предсједништва БиХ Борислава Паравца, у раду је учествовао и Драган Капетина. Каже, у комисији није било представника СНСД-а. У септембру 2005. окончан је њихов рад и поднесен извјештај под називом "Оружане снаге БиХ Једна војна сила за 21. вијек".



"На приједлог Предсједништва БиХ направљен је Закон о одбрани и Закон о служби у Оружабим снагама БиХ у којима експлицитно пише да ће ПС БиХ, Савјет министара и Предсједништво БиХ провести све активности на пријему БиХ у НАТО", каже Мајкићева.

Из СДС-а сматрају да је пут ка НАТО утабан када је члан Предсједништва из Републике Српске био СНСД-ов Небојша Радмановић.

"Радмановић је доносио стратешке одлуке и потписивао разне изјаве и писма из 2008. и на конференцији у Талину 2009. гдје је јасно дато до знања да је политика СНСД-а дефинисана стратешки ка НАТО алијанси", рекао је Вукота Говедарица, предсједник СДС-а.

Мајкићева тврди да Говедарица није добро обавијештен јер НАТО пут није започео МАП-ом него много раније...

Народна скуптштина,поручује предсједник Парламента Српске Недељко Чубриловић, неће ћутати на пристрасну и политичку одлуку Уставног суда БиХ.

"Сва имовина која се налази на територији Републике Српске, у складу са Дејтоном и Уставом, припада Српској и нико нема право да доноси другачије одлуке. Народна скупштина искористиће сва правна и политичка средства да заштити интегритет, уставни положај, цјеловитост и имовину Републике Српске. Заједнички органи и институције на нивоу БиХ, а посебно представници Републике Српске у њима, обавезни су да штите интересе два ентитета и свих конститутивних народа и грађана", изјавио је предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

На једногласан став из Српске позивају и у Социјалистичкој партији.

"Ако би предсједник Српске Милорад Додик, позвао на састанак, а ја иницирам да се такав састанак одржи, позивам све представнике политичких странака да се одазову оваквом позиву и договоримо јединствен став по овом питању", истакао је предсједник СП-а Петар Ђокић.

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов оцијењује као извртање чињеница тврдњу високог представника Валентина Инцка да одлука Уставног суда БиХ о књижењу перспективне војне имовине одговара ставу Управног одбора Савјета за спровођење мира и да власти Републике Српске морају омогућити то књижење на БиХ, укључујући објекат у Хан Пијеску,јер у примјени програма 5+2 ријеч је каже само о подјели државне и војне имовине.