latinica  ћирилица
18/08/2017 |  15:03 | Аутор: РТРС

Хаг повукао потјерницу за преминулим радикалом

Хашки трибунал повукао је потјерницу са налогом за хапшење и обуставио кривични поступак против премилог члана СРС Јове Остојића.
Хашки трибунал (фото:www.nspm.rs) -
Хашки трибунал (фото:www.nspm.rs)

Остојић је преминуо крајем јуна након краће болести. Био је један од троје радикала који се пред тим судом терете за непоштовање суда, односно утицање на свједоке у поступку против лидера СРС Војислава Шешеља.

Трибунал прецизира да је судско вијеће 4. августа званично обавијештено о смрти Јове Остојића те да се у складу са том чињеницом против њега обуставља поступак и стављају ван снаге све друге одлуке и наредбе.

Такође, Трибунал је усвојио измијењену оптужницу којом се сада терети само друго двоје оптужених радикала - Вјерица Радета и Петар Јојић, против којих налози за хапшење и потјернице расписане преко Интерпола остају на снази.

Хашко тужилаштво је оптужило Радету, Јојића и Остојића за кривично дјело непоштовање суда, јер су наводно вршили притисак на двојицу свједока тужилаштва да свједоче у корист Шешеља, нудећи им противуслуге.

Шешељ је у марту прошле године првостепеном пресудом Трибунала у Хагу ослобођен свих оптужби за ратне злочине у Хрватској и БиХ током ратних сукоба и за протјеривање Хрвата из Војводине.

Извор: Танјуг