latinica  ћирилица
18/08/2017 |  13:24 | Аутор: РТРС

Вучић: Борићемо се за своје националне интересе у УН

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Владичином Хану да ће се Србија трудити да сачува објективност и статусну неутралност у УН и да ће наставити да се бори и чува своје националне интересе.
Александар Вучић - Фото: СРНА
Александар ВучићФото: СРНА

Вучић је нагласио да не изненађује то што су Велика Британија, Француска и САД подржале иницијативу Приштине да Унмик напусти територију Космета и подсјетио да су те велике земље већ неколико пута тражиле смањење снага УН на том подручју.

"Са друге стране, ми се томе супротстављамо и за то имамо подршку Русије и Кине", рекао је Вучић новинарима.

Када је ријеч о уставним промјенама, Вучић је нагласио да је вријеме да се у Србији почне разговарати о озбиљним темама, да се сви посвете будућности и да буду одговорни.

"У уставне промјене ћемо ући уколико будемо имали широки консензус. Мислим да је сазрело време за људе који мисле на будућност. Задовољан сам досадашњим дијалогом и чуо сам неке предлоге. У нормалним земљама се разговара", навео је предсједник Србије.

Говорећи о питању Косова и Метохије и могућности да оно буде ријешено према такозваном "кипарском моделу", Вучић је рекао да оне који излазе са таквим приједлогом у ствари треба питати - шта је то "кипарски модел".

"Да ли бисмо ми по том моделу били Турци или Грци? Ваљда Турци, јер су Грци већина. `Кипарски модел` значи да бисмо имали замрзнут конфликт наредних 100-200 година. `Кипарски модел` је борба за територију. Да ли хоћете то?", упитао је Вучић.

Он је оцијенио да сваки замрзнути конфликт може да се одмрзне, додајући да се стога залаже за договор са Албанцима.

Извор: СРНА