latinica  ћирилица
18/08/2017 |  12:09 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Прва СДС: Обнoвитељска скупштина 16. септембра (ВИДЕО)

Руководство Српске демократске странке напустило је првобитне принципе и удаљило се од својих циљева. Зато је Иницијативни одбор за оснивање Прве СДС одлучио да обнови свој рад на изборној скупштини 16. септембра. Намјера им је да врате пољуљано повјерење грађана, а као кључни циљ наводе јединство.
Прва СДС - Гојко Кличковић и Рајко Паповић - Фото: РТРС
Прва СДС - Гојко Кличковић и Рајко ПаповићФото: РТРС

Осниваче Српске демократске странке и утемељитеље њених принципа склањали су високи представници у БиХ; никада нису добили могућност да се ту врате, поручили су чланови Прве СДС. Затворили су им, кажу, врата, поручујући да им нису потребни, а слика је данас јасна – изгубили су на изборима три пута узастопно, чланство им се расипа, а унутар странке је раскол.

"Зато смо устали ми, који смо стварали СДС и Републику Српску, да би оснажили наше друштво и учинили га удобним за живот свих грађана. Хоћемо да активно учествујемо у власти Републике Српске и БиХ, хоћемо јаку снажну и стабилну Српску", каже члан Иницијативног одбора за обнављање и стварање Прве СДС Рајко Паповић.

Основни циљ биће јачање јединства у Републици Српској, јер је оно очигледно пољуљано, поручују оснивачи. Узрок томе су лични интереси унутар садашње СДС, све интензивније свађе и учестала напуштања партије.

"Садашње руководство СДС-а напустило је принципе странке који су утемљени 1990. године. Немамо проблема са члановима СДС-а, али имамо са руководством ове странке, са којим немамо ништа заједничко. Зато морамо обновити рад и активирати СДС и њен програм са неким конкретним додацима“, рекао је Гојко Кличковић.

Лидер СДС-а Вукота Говедарица сматра да је ова странка показала разумијевање разговарајући са људима који сада праве нову политичку организацију. То су они који су СДС напустили прије 20 година, али и они који то данас чине. Поручује да је та странка политички брод, на којем има мјеста за сваког ко Републици жели добро.

"Ако они подржавају пропадање Републике Српске, нека иду новим политичким путем, ја их на том путу заустављати нећу. Заиста сам доста тога учинио заједно са руководством странке. Имаће они прилику да покажу ко су и шта су и да дају одговор на питање - које је то везивно ткиво које их је саставило у њиховом науму да праве нову политичку организацију. Желим им заиста сву срећу", истакао је предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Чланови Прве СДС очекују да ће се након избора сљедеће године наћи у власти у Српској и на бх нивоу. У својим редовима, кажу, имају универзитетске професоре и докторе наука, који су способни да на сваки проблем понуде конкретна рјешења.