latinica  ћирилица
18/08/2017 |  11:24 ⇒ 11:39 | Аутор: РТРС

Чеси смислили специјалне жардињере против терористичких напада

Чешки научници са Универзитета одбране у Брну и Техничког универзитета у Прагу смислили су специјалне жардињере од нове врсте бетона са жицом и бетонске клупе против терористичких напада камионима и возилима, које за разлику од обичних ефикасно заустављају и тешке камионе којима би терористи хтјели да прегазе масу.

"Препреке које се обично користе не морају да спријече напад. Када теретно возило полако удари у баријеру тешку једну и по тону, помјериће је и може да настави вожњу. Наша жардињера је у стању да апсорбује огромну количину кинетичке енергије. Камион ће се разбити ударом у њу“, рекао је чешком дневнику Лидове новини Павел Мањас из Универзитета одбране.

Специјални армирани бетон уз елементе којима се учвршћује, према прорачунима научника из Брна и Прага, морао би да издржи и удар камиона од 22 тоне које се приближава брзином од 100 километара на час.

Од истог армираног бетона чешки научници су смислили, а предузеће Институт заштитиних бетонских конструкција произвело за тржиште и специјалне градске клупе које повезане по двије такође треба да представљају ефикасну баријеру против терориста, прије свега експлозија на аеродромима и жељезничким станицама.

За специјалне антитерористичке жардињере заинтересовано је неколико чешких градова, међу њима конкретно Острава и Плзен, а свјетску премијеру имаће на сајму "Арми2017" у Русији наредне седмице.

Извор: Агенције