latinica  ћирилица
18/08/2017 |  09:15 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Стамбени кредити ИРБ-а за све становнике Српске (ВИДЕО)

Сви грађани Српске имаће право да аплицирају за добијање стамбених кредита Инвестиционо-развојне банке РС. Биће повећан и износ новца са 100 на 150 хиљада марака, а рок отплате кредита са досадашњих 20, биће продужен на 25 година. Ово је наведено у измјенама правила о пласману средстава који је ИРБ упутила Влади. До сада су ови кредити ИРБ-а били доступни тек за неколико категорија становништва.
ИРБ РС - Фото: РТРС
ИРБ РСФото: РТРС

Стамбени кредити на које су до сада право имали самци и брачни парови до 35 година старости и високообразовани брачни парови без ограничења у годинама, могли би да буду доступни свима. О овом приједлогу ИРБ-а одлучиваће Влада Српске.

"Циљ ИРБ је био да значи да олакша грађанима доступност стамбених кредита да повећамо суму значи да грађани могу да купе већу некретнину у зависности од величине породице, зу смислу већу од 50 квадрата зато смо предложили Влади да се износ повећа са 100 хиљада на 150 хиљада и да се рок отплате повећа са 20 на 25 година", рекао је Зоран Поповић, порпарол Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

Разлика у каматним стопама по категоријама би остала иста, наводе у ИРБ-у. Грађани поздрављају приједлоге ИРБ-а. Кажу била би то добра прилика за све који би да ријеше своје стамбено питање.

Да су предложене измјене добар потез и одговор на стварност у којој је, за многе до стана немогуће доћи без кредита, сматрају и економисти. Повећањем средстава биће лакше доћи до рјешења стамбеног питања, посебно у Бањалуци гдје су станови и најскупљи. Овај приједлог, тврде, показује и да ИРБ има новца на рачунима.

"Све то одговара ИРБ-у, јер будући да су каматне стопе ниске на депозите, њима се више исплати, јер пласирају те кредите по каматној стопи од око 5,5 одсто. Једина реакција комерцијелних банака, у колико је уопште и буде, би била да додатно смање каматне стопе, што би корисницима кредита опет одговарало", истакао је економиста Горан Радивојац.

Банкари сматрају да је овај потез ИРБ-а добар и да неће имати негативне, већ напротив, позитивне ефекте на укупно снижавање каматне стопе.

"Данас када и комерцијалне банке имају релативно ниске каматне стопе и кад су генерално каматне стопе ниске, онда је та утакмица могућа на реалним основама и са комерцијалним банкама. Тако да, ако су се већ задовољене потребе основних категорија којима је држава жељела помоћи, онда је разумљиво и да се сада ти кредити, који су се показали као добри кредити и као кредити са добрим повратом, могу пласирати и према другим категоријама становиништва", нагласио је директор НЛБ банке А.Д. Бањалука Радован Бајић.

Поврат ових кредита је, оцјењује Бајић, врло добар јер се ради преко комерцијалних банака и зато што су добро обезнијеђеним али и јер је, генерално, становништво показало висок степен одговорности према овим средствима.