latinica  ћирилица
17/08/2017 |  16:49 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

У највећем виногорју Српске почела берба грожђа (ВИДЕО)

У Агрофиновим виноградима у Требињу, највећем виногорју Српске, почела је берба грожђа. Сезона је, због суше, почела десетак дана раније. Виноградари очекују за 20 одсто мање приносе него претходне године и одличан квалитет грожђа. Потражња је велика, а цијене су остале на прошлогодишњем нивоу.
Берба грожђа - Фото: РТРС
Берба грожђаФото: РТРС

Први хектар од укупно 165 у највећем виногроју Српске, обран је десетак дана раније него што је уобичајено. Квалитетном бригом о сваком чокоту, сталним наводњавањем, упркос екстремној суши, успјели су очувати овогодишњи род.

- Ову годину, тешку за производњу, обиљежила је дуга суша, а крајем априла било је и мраза. Било је и града који је нанио штету на двије парцеле и ту је принос мањи. Квалитет је одличан - каже агроном Бранко Анђелић.

Након првих обраних гроздова може се закључити да ће берба 2017. имати мање приносе, али зато грожђе врхунског квалитета.

Прошле године убрано је око милион тона грожђа. С обзиром на временске непогоде виноградари су задовољни што ће, ове године умњење приноса бити око 20 одсто.

- Род и квалитет не иду скупа. Ми увијек имамо добар квалитет и велику потражњу, надам се да ћемо задовољити афинитете свих купаца и да ћемо имати довољне количине грожђа. Очекујем да се берба настави и брзо заврши- каже директор Агрофина, Драган Анђелић.

Иако ће ове године бити велика потражња за херцеговачким грожђем, цијене су остале на нивоу прошлогодишњих.

- Вранац и најскупље сорте коштају 1,15 КМ, док је жилавка 1,30 КМ. Најјефтинија је смедеревка и сорте за ракију које коштају око 0,60 КМ по килограму - каже Анђелић.

Наставак бербе очекује се за седам дана, кад приспију наредне сорте. Лоза и гроздови су у добром стању и нема бојазни од појаве болести које би могле утицати на приносе и квалитет.