latinica  ћирилица
16/08/2017 |  16:08 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Бијељина: Семинар о контроли производа под ознаком "без ГМО" (ВИДЕО)

Недавно усвојене смјернице за означавање и контролу прехрамбених производа који не садрже генетски модификоване организме, била је тема семинара који је у Бијељини организован на иницијативу Агенције за безбједност хране у БиХ. БиХ је једна од 14 земаља региона која је усвојила стандард за утврђивање производње и обиљежавање хране без ГМО.

Ознака "Без ГМО" може се примјењивати на произоде на бази биљака, прерађевина и производе животињског поријекла. Израђена је у циљу да омогући слободу избора хране потрошачима, што је већ одавно пракса у европским земљама. Њемачка организација за међународну сарадњу ГИЗ подршка је пројекту који тек треба да заживи и у БиХ.

БиХ је међу 14 земаља дунавске регије које су потписале Дунав соја декларацију која подразумијева два документа – Стандарде за утврђивање производње и обиљежавање хране произведене без ГМО и Стандарде за контрoлу генетски немодификоване произодње засноване на ризику. У БиХ је забрањена употреба ГМО, а овим смјерницама биће регулисан и промет и употреба ГМО соје.

На произвођачима хране је, да након сертификације, означе своје производе, за шта су потрошачи итекако заинтересовани. Искуства са органски произведеном храном показују да су на тржишту врло тражени производи, јер потрочач жели да зна шта купује. Више од 90 одсто потрошача се изјаснило да не жели да их користити.

Да би храна носила ознаку Без ГМО, за прехрану, адитиве или помоћна средства у преради хране не могу се користити ГМО и производи који настану из или од ГМО-а. На произвођачима хране је да одлуче хоће ли сертификовати своје производе и означити их да су без генетски модификованих организама.