latinica  ћирилица
15/08/2017 |  09:05 ⇒ 09:06 | Аутор: РТРС

"Спејс икс" лансирао нову капсулу, сладолед стиже на Космичку станицу

Капсула компаније "Спејс икс" успешно је лансирана ка Међународној космичкој станици, носећи тоне материјала за научне експерименте, али и сладолед, јавља агенција АП.
„Спејс икс“ лансирао нову капсулу, сладолед стиже на Космичку станицу - Фото: РТС
„Спејс икс“ лансирао нову капсулу, сладолед стиже на Космичку станицуФото: РТС

Корпорација Илона Маска једна је од двије приватне транспортне компаније ангажоване од стране Америчке агенције за истраживање свемира (Наса).

Као што је уобичајено за овакве “карго летове“, бустер-ракета одбачена са капсуле недуго по полетању са космодрома Кејп Канаверал слетјела је на тло - све у склопу дугорочних настојања “Спејси кса“ да рециклира ракете и смањи трошкове.

Највећи дио око 2,9 тона терета, који ће до Међународне космичке станице стићи у сриједу, намењен је научним експериментима.

У терету је овога пута и више врста сладоледа, као и 20 мишева који ће се у “Спејс иксовој“ капсули “драгон“ живи вратити за око мјесец дана, наводи АП.

Сладоледу ће се нарочито обрадовати америчка астронауткиња Пеги Витсон, која се у орбити налази од новембра, а предвиђено је да се кући врати почетком септембра. Новопридошли амерички космонаут Рандолф Бресник сљедећег мјесеца пуни 50 година.

Мишеви представљају дио научне студије чији је циљ боље разумијевање проблема са видом које има одређени број мушкараца астронаута.

Како агенција наводи, научници ће проучавати притисак у очима глодара, као и кретање течности у њиховим мозговима.

Мјесец дана боравка мишева у свемиру упоредиво је са периодом од три године када је ријеч о људима, наводи вођа експеримента Мајкл Делп, научник државног универзитета на Флориди.

Извор: Танјуг