latinica  ћирилица
14/08/2017 |  15:33 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Дератизација у Приједору, апел грађанима (ВИДЕО)

У Приједору је у току дератизација која ће трајати до 25. августа. Превентивна дератизација се спроводи методом затварања лепезе, што значи од рубова града према центру.
Отров за мишеве - Фото: РТРС
Отров за мишевеФото: РТРС

Претходних мјесеци у Приједору су забиљежена три случаја заразе мишијом грозницом, док данас нема разлога за панику. Осим редовне дератизације, многи грађани у својим домаћинствима дјелују превентивно. Одржавају хигијену у домовима, пазе на одлагање отпада и сами купују средства за заштиту.

Болести које узрокују глодари могу преносити крпељи, бубашвабе, жохари и мрави, а обољења су бактеријска и вирусна.

- Ријеч је о сљедећим обољењима - туаремији, лептоспирози, салмонелози, те вирусним попут слинавке и шапа, хеморадичне грознице са бубрежним синдромом и од паразитарних обољења имамо трихинелозу и лајшманиозу - каже Милица Отковић, начелница епидемиолошке службе у Дому здравља.

Дератизација се финансира из градског буџета за објекте којима газдује град, предшколске, школске установе, сакралне и вјерске објекте, јавне и зелене површине и паркове, отворене и затворене канале, канализационе мреже и депоније смећа.

- Апелујемо на грађане да изађу у сусрет екипама које врше превентивну дератизацију и да воде рачуна о томе да дјеца или домаће животиње не долазе у додир са затрованим масама - каже Моња Касаловић, начелница одјељења за друштвене дјелатности.

Систематска дератизација је обавезна на свим јавним и приватним површинама ради спречавања обољења које преносе глодари. За дезинсекцију и дератизацију, у градском буџету планирано је 85.000 КМ.